avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot face un artificiu pentru a mări cotele anumitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot face un artificiu pentru a mări cotele anumitor moștenitori la dezbaterea succesiunii?

Buna seara!
Doresc un sfat/idee/varianta de a mari cotele unor anumiti mostenitori la dezbaterea succesiunii.Pe scurt,batranica decedeaza,nu are sot, copii,nepori dupa copii,si parinti dar are 3 surori:A,B (cu aceeasi mama dar tata diferit) C(cu aceeasi mama si tata);A si B traiesc,C este decedata dar are 2 copii X si Y.
A si B au ingrijit matusa,acasa,spital,treburi casnice,facturi,medicamente,inmormantare,parastase;X o vizita si-i aducea cateodata o inghetata,Y plecata din tara. Masa succesorala este formata doar dintr-un apartament si locul de veci,pt care o sa folosesc o suma aleatoare/rotunda pentru a face impartirea usor de inteles,90.000 lei.
Masa succesorala se imparte pe tulpini de cate 45.000: pe tulpina materna vor reveni fiecaruia 45.000 :3= 9.000 lei ,iar pe tulpina paterna vor reveni doar pentru C(adica X si Y in viata) cealalta jumatate 45.000 lei.Problema mea este ca am dorit sa renunt la partea mea,Y, dar ceilalti m-au chemat in ajutor,fiecare de partea lui:A si B pentru ca li se cuvin pe de o parte,si X pentru ca vrea sa le dea la o parte (pt ca sunt surori vitrege).Am incercat sa il conving dar ma lovesc de un zid;a incercat chiar prin intimidare si amenintari/vorbe grele sa le dea la o parte dar nu a reusit,acum imi cere ajutorul pentru a face o cota mai mare impreuna cu mine ,sa le revina cat mai putin celor 2 surori care au ingrijit-o.
Sfatuiti-ma ce varianta ar fi mai buna pentru a le mari cotele celor 2 surori A si B:1-sa nu depun actele pentru succesiune? si atunci suma se va imparti tot pe tulpinimaterna/paterna sau 2- sa depun actele dar sa nu ma prezint iar suma care mi se cuvine sa fie impartita in mod egal celor 3 ramasi.
Exista vreun artificiu prin care pot iesi din situatia asta?
varianta cu donatia dupa dezbaterea succesiunii cade ca o sa am probleme cu X; varianta sa-l dea in judecata,probabil, este prea costisitoare pentru ele.Daca exista vreo varianta cu acceptare expresa/renuntare,(pentru ca inca suntem in primele 6 luni),sunt deschisa la orice varianta.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Vyktoria , utilizator 22:33, 10 Noiembrie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, nu vad ce relevanta are faptul ca surorile au tati diferiti. Mostenirea nu se imparte pe nici o ramura si tulpina. Pe ramuri se imparte in cazul copiilor cu parinti diferiti. Defuncta are 3 surori (A, B, C), cu aceeasi mama, care apartin aceleiasi clase de mostenitori (clasa a 2-a), iar art.946 alin 4 din Codul Civil prevede ca " Între rudele din aceeaşi clasă şi de acelaşi grad, moştenirea se împarte în mod egal, dacă legea nu prevede altfel."
Deci masa succesorala se imparte la trei.
In al doilea rand, nu ati mentionat daca C a decedat dupa sau inaintea batranei?
Multumesc pentru raspuns!sSe pare ca trebuie sa ma prezint si voi rezolva dupa dezbaterea succesiunii cu cele 2 surori care au facut eforturi pentru a o ingriji in asa fel incat "sa ies cu capul sus si pe usa din fata" fata de ele.
Multumesc inca o data pentru ajutor!
Mi-ati dat o veste buna daca se imparte in mod egal intre surori.Au fost 4 surori(,defuncta si A.B.C; C decedata mult inainte).Singurii mostenitori dupa defuncta (rude) sunt cele 2 surori in viata A si B iar cea decedata C reprezentata de mostenitorii ei: X si Y.
Inteleg, ca surorile impart in mod egal mostenirea de la o alta sora.
Va multumesc mult pentru raspuns!
Am rasfoit online Codul Civil de la art 976 iar la art 981 am gasit ceea ce ati mentionat,
Art. 981
Împărţirea moştenirii între colateralii privilegiaţi
(1) Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită colateralilor privilegiaţi se împarte între aceştia în mod egal.
(2) În cazul în care colateralii privilegiaţi vin la moştenire prin reprezentare succesorală, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte între ei pe tulpină.
(3) În cazul în care colateralii privilegiaţi sunt rude cu defunctul pe linii colaterale diferite, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte, în mod egal, între linia maternă şi cea paternă. În cadrul fiecărei linii, sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1) şi (2).
(4) În ipoteza prevăzută la alin. (3), colateralii privilegiaţi care sunt rude cu defunctul pe ambele linii vor culege, pe fiecare dintre acestea, partea din moştenire ce li se cuvine.

La pct (1) CC zice ca se imparte in mod egal iar cele 3 surori sunt pe aceeasi linie colaterala cu defuncta
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa matusa (sora mamei) alexvas alexvas Buna ziua, Cazul meu este urmatorul: acum aproximativ o luna a decedat matusa mea (sora mamei), fara copii si fara sot (era vaduva de multi ani), si de ... (vezi toată discuția)
Mostenire unchi fara urmasi ileana-maria ileana-maria Am un unchi care nu a fost casatorit niciodata, din cate stim nu are copii. . Acum cateva zile l-am dus la un camin de batrani pt ca nu avea cine sa il ... (vezi toată discuția)