avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot face un artificiu pentru a mări cotele anumitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot face un artificiu pentru a mări cotele anumitor moștenitori la dezbaterea succesiunii?

Buna seara!
Doresc un sfat/idee/varianta de a mari cotele unor anumiti mostenitori la dezbaterea succesiunii.Pe scurt,batranica decedeaza,nu are sot, copii,nepori dupa copii,si parinti dar are 3 surori:A,B (cu aceeasi mama dar tata diferit) C(cu aceeasi mama si tata);A si B traiesc,C este decedata dar are 2 copii X si Y.
A si B au ingrijit matusa,acasa,spital,treburi casnice,facturi,medicamente,inmormantare,parastase;X o vizita si-i aducea cateodata o inghetata,Y plecata din tara. Masa succesorala este formata doar dintr-un apartament si locul de veci,pt care o sa folosesc o suma aleatoare/rotunda pentru a face impartirea usor de inteles,90.000 lei.
Masa succesorala se imparte pe tulpini de cate 45.000: pe tulpina materna vor reveni fiecaruia 45.000 :3= 9.000 lei ,iar pe tulpina paterna vor reveni doar pentru C(adica X si Y in viata) cealalta jumatate 45.000 lei.Problema mea este ca am dorit sa renunt la partea mea,Y, dar ceilalti m-au chemat in ajutor,fiecare de partea lui:A si B pentru ca li se cuvin pe de o parte,si X pentru ca vrea sa le dea la o parte (pt ca sunt surori vitrege).Am incercat sa il conving dar ma lovesc de un zid;a incercat chiar prin intimidare si amenintari/vorbe grele sa le dea la o parte dar nu a reusit,acum imi cere ajutorul pentru a face o cota mai mare impreuna cu mine ,sa le revina cat mai putin celor 2 surori care au ingrijit-o.
Sfatuiti-ma ce varianta ar fi mai buna pentru a le mari cotele celor 2 surori A si B:1-sa nu depun actele pentru succesiune? si atunci suma se va imparti tot pe tulpinimaterna/paterna sau 2- sa depun actele dar sa nu ma prezint iar suma care mi se cuvine sa fie impartita in mod egal celor 3 ramasi.
Exista vreun artificiu prin care pot iesi din situatia asta?
varianta cu donatia dupa dezbaterea succesiunii cade ca o sa am probleme cu X; varianta sa-l dea in judecata,probabil, este prea costisitoare pentru ele.Daca exista vreo varianta cu acceptare expresa/renuntare,(pentru ca inca suntem in primele 6 luni),sunt deschisa la orice varianta.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Joi, 9 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Vyktoria , utilizator 22:33, 10 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca C a decedat inainte, masa succesorala se imparte: A-1/3, B-1/3, X+ Y-1/3 (adica 1/6 fiecare).
Cotele se pot mari daca unii mostenitori renunta la succesiune. Renuntarea este pur abdicativa. Cel ce da o astfel de declaratie renunta la TOT, atat la bunurile prezente, cat si la cele viitoare, se considera a nu fi fost niciodata mostenitor, iar partea lui se va imparti in mod egal intre ceilalti mostenitori acceptanti.
Daca se doreste "eu A, vreau sa ii dau cota mea lui X", atunci A trebuie sa ramana acceptant, apoi ulterior ii poate dona/vinde cota lui X, printr-un contract separat, incheiat dupa ce se dezbate mostenirea.
Renuntarea in favoarea cuiva, printr-o declaratie, nu este posibila.
Multumesc mult pentru toate detaliile !
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa matusa (sora mamei) alexvas alexvas Buna ziua, Cazul meu este urmatorul: acum aproximativ o luna a decedat matusa mea (sora mamei), fara copii si fara sot (era vaduva de multi ani), si de ... (vezi toată discuția)
Mostenire unchi fara urmasi ileana-maria ileana-maria Am un unchi care nu a fost casatorit niciodata, din cate stim nu are copii. . Acum cateva zile l-am dus la un camin de batrani pt ca nu avea cine sa il ... (vezi toată discuția)