Bună ziua.Am următoarea speță la are aș dori să îmi dați un răspuns legal.
Sumt divortat din anul 2011 si am o fată în vârstă de 11 ani. Prin hotărârea de divort s-a stabilit domiciliul minorei la mine,tatăl ei ,instanta de judecată obligând mama fetei la o pensie de întretinere în suma fixă de 1/4 din venitul net,mai exact la suma modică de 132 lei,deoarece mama fetei nu avea nici un venit. Fosta soție s-a recăsătorit legal și mai are un copil născut în anul 2012. In anul 2017 ,acum o lună am introdus la judecătorie o actiune de recalculare si indexare a a pensiei alimentare,începând cu anul 2011 ( data divortului) și până la data pronuntării hotărârii judecătorești precum si indexarea pensiei si pentru viitor,până la majoratul fetei mele.
Intrebarea mea este dacă pot beneficia de recalcularea pensiei alimentare incepând cu anul 2011 si până la data pronuntării hotărârii, având în vedere că fosta sotie mai are un copil ,care este in intretinerea ei si a sotului acesteia, tinand seama că intretinerea pentru doi copii, pe care o datorează părintele este de o treime din venitul său lunar.
Mentionez faptul că ea nu are nici acum nici un venit si al doilea copil este în ingrijirea ei si a sotului ei.
Se aplică in cazul asta prevederile art.529 ,alineatul 2 din Noul Cod civil, potrivit căruia:,, Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.”,adică fosta mea sotie va plăti pensia alimentară o treime din venitul ei impartita la ei doi copii sau se va lua in considerare faptul că, copilul născut in anul 2012 este intretinut de ambii părinti care nu sunt divortati ,ea nefiind obligată prin nici o hotărâre judecătorească sau prin alt act să plătească acestui copil pensie de intretinere?