avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot obține recalcularea pensiei de întreținere ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot obține recalcularea pensiei de întreținere începând cu anul 2011 și până la data pronunțării hotărârii?

Bună ziua.Am următoarea speță la are aș dori să îmi dați un răspuns legal.
Sumt divortat din anul 2011 si am o fată în vârstă de 11 ani. Prin hotărârea de divort s-a stabilit domiciliul minorei la mine,tatăl ei ,instanta de judecată obligând mama fetei la o pensie de întretinere în suma fixă de 1/4 din venitul net,mai exact la suma modică de 132 lei,deoarece mama fetei nu avea nici un venit. Fosta soție s-a recăsătorit legal și mai are un copil născut în anul 2012. In anul 2017 ,acum o lună am introdus la judecătorie o actiune de recalculare si indexare a a pensiei alimentare,începând cu anul 2011 ( data divortului) și până la data pronuntării hotărârii judecătorești precum si indexarea pensiei si pentru viitor,până la majoratul fetei mele.
Intrebarea mea este dacă pot beneficia de recalcularea pensiei alimentare incepând cu anul 2011 si până la data pronuntării hotărârii, având în vedere că fosta sotie mai are un copil ,care este in intretinerea ei si a sotului acesteia, tinand seama că intretinerea pentru doi copii, pe care o datorează părintele este de o treime din venitul său lunar.
Mentionez faptul că ea nu are nici acum nici un venit si al doilea copil este în ingrijirea ei si a sotului ei.
Se aplică in cazul asta prevederile art.529 ,alineatul 2 din Noul Cod civil, potrivit căruia:,, Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.”,adică fosta mea sotie va plăti pensia alimentară o treime din venitul ei impartita la ei doi copii sau se va lua in considerare faptul că, copilul născut in anul 2012 este intretinut de ambii părinti care nu sunt divortati ,ea nefiind obligată prin nici o hotărâre judecătorească sau prin alt act să plătească acestui copil pensie de intretinere?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:02, 18 Noiembrie 2017
Buna ziua,
Fiica dumneavoastra ca primi 1/6 din venitul minim net pe economie de la data introducerii actiunii.
Multumesc pentru raspuns.
Problema mea era daca se lua in calcul la pensia alimentara si celalalt copil care nu este al meu( al fostei sotii casatorita legal) deoarece eu credeam ca ea trebuie sa plateasca doar 1/4 din venitul mimin garantat, suma ce a fost stabilita prin hotararea judecatoreasca si nu 1/3 pentru 2 copii.
Nu se poate obține drepturi retroactiv din anul 2011.
Dreptul se acordă doar începând cu data depunerii acțiunii în Instanță.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Femeia are doi copii, nu conteaza cu cine ii are, asa ca din venitul ei sau din salariul minim pe ec trebuie sa ii intretina pe amandoi, asa ca pt copilul ce locuieste cu dvs, va plati 1/6 din salariul minim pe ec . Pensia ce se va stabili , se acorda de la data introducerii cererii, nici de indexat nu se indexeaza retroactiv. De indexat, se indexeaza trimestrial cu rata inflatiei daca pensia se stabileste in suma fixa, altfel, fiind in procent, logic ca se aplica la salariul care sufera modificari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Iulia_19_79 Iulia_19_79 Buna ziua ,am divorțat în 2011,la vremea aceea salariul minim pe economie era foarte mic,pensia alimentara s-a stabilit la fabuloasa suma de 145 de lei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ramona_1984 ramona_1984 Buna ziua, Sunt divortata de 4 ani, in urma divortului copilul a ramas la mine si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ssstoicescu ssstoicescu In cadrul divortului judecatoria a stabilit pensia alimentara.fostul sot a facut epel si Tribunalul a stabilit in procent 33%din venitul fostului sot , pensia ... (vezi toată discuția)