avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

pensie alimentara

Buna ziua,
Sunt divortata de 4 ani, in urma divortului copilul a ramas la mine si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, in cuantum de 25% din venitul net.In 2009 venitul lui net era de 903 ron deci 225 ron/luna.Din 2009 pana acum doua luni a trimis cate 225 ron pe luna chiar daca salariul sa majorat... ultimele 2 luni cate 150 ron .De un an el s-a recasatorit si are gemeni. Pot sa merg la tribunal sa fac cerere de recalculare pensie alimentara datorate din urma , avand in vedere ca el a platit o suma fixa nu procentual din venitul net? Acum sunt trei, procentual se poate modifica?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:06, 24 Octombrie 2014
Conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
Procentul se va modifica la 1/2 pentru 3 copii sau mai multi. Instanta de judecata va stabili cat anume din veniturile tatalui se va duce la primul copil si cat la ceilalti doi. Parerea mea este ca puteti sa emiteti pretentii pentru perioada in care nu erau nascuti gemenii. Daca veti formula acum actiune de majorare pensie de intretinere, tatal va aduce argumentul ca mai are doi copii si astfel procentul fixat initial se va micsora.
Se poate face cerere de majorare a pensiei de intretinere. Pensia majorata se va plati incepand cu data introducerii cererii. Nu se acorda din urma.
Procentul va fi de 1/6 din salariu, avand in vedere faptul ca acum are 3 copii. Si sunt sanse mari sa se stabileasca o suma fixa, ca sa nu mai existe discutii privind calculul sumei.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Cristina Pielmus , Avocat
Eu cred ca in cazul unui proces, judecatorul va stabili diferentiat pensia de intretinere pentru primul minor si pentru gemeni, in functie de nevoile acestora.
Prin executare silita ati putea recupera pt ultimii 3 ani, diferenta dintre cat va trimitea si 25% din venitul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara alinciprian78 alinciprian78 As avea nevoie de un model cerere pt reducerea pensiei de intretinere, multumesc. stiti daca aceasta actiune de reducere a pensiei alimentare pe motivul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara roxana395 roxana395 Buna ziua Sunt divortata din anul 2009,copilul minor locuind cu mine.Pensia alimentara stabilita de tribunal este de 310 lei,aceasta reprezentind 25% din ... (vezi toată discuția)
Pensie întreținere ovidiudtru ovidiudtru Fosta soție a cerut majorarea pensiei de intretinere a doi copii, unul de 10 ani și cel de-al doilea în vârstă de 18 ani, încă elev la liceu,solicitând ... (vezi toată discuția)