avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

As avea nevoie de un model cerere pt reducerea pensiei de intretinere, multumesc.
stiti daca aceasta actiune de reducere a pensiei alimentare pe motivul nasterii celui de al doilea copil o sa aiba termene sau se constata faptul si gata!

Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:39, 19 Februarie 2013
Cu siguranta sunteti capabil sa concepeti o asemenea cerere care sa cuprinda:
- numele, prenumele, adresa dv, locul de munca,
- numele copilului pentru care platiti pensie precum si reprezentantul sau legal (mama copilului)

- sentinta de divort/de stabilire a pensiei de intretinere
- numele prenumele si data nasterii celui de-al doilea copil

Anterior introducerii actiunii sau dupa introducere si pana la primul termen de judecata mergeti la un mediator sa va informati cu privire la mediere si sa obtineti certificatul de informare, pe care ulteriro il depuneti in instanta (este gratuita informarea).

Da, actiunea se judeca, cu termene ...
eu nu pricep nimic!pai legea este ca in cazul nasterii celui de al doilea copil se impart 33% din venitul net legal la cei doi minori!pt ce sa ma judec?
este un fapt pe care l verifica judecatorul si gata!de ce sa fie termene.....care ar fi motivul?Circ?
In situatia expusa de dumneavoastra , avand in vedere obligatia de intretinere care subzista si fata de cel de-al doilea copil al dumneavoastra, plafonul maximal al pensie de intretinere nu va depasi 16, 5 % din venitul net obtinut .

In situatia in care nu prestati nicio activitate remunerata, obligatia de intretinere va fi calculata in raport de salariul minim pe economia nationala.

Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita si in natura.


Art. 530

Modalităţile de executare

(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile.


Art. 529

Cuantumul întreţinerii

(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.

(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.


alinciprian78 a scris:

eu nu pricep nimic!pai legea este ca in cazul nasterii celui de al doilea copil se impart 33% din venitul net legal la cei doi minori!pt ce sa ma judec?
este un fapt pe care l verifica judecatorul si gata!de ce sa fie termene.....care ar fi motivul?Circ?



Actiunea de reducere a pensiei de intretinere nu este obligatorie, este doar o optiune a dumneavoastra. In cazul in care veti opta pentru introducerea unei astfel de actiuni, va trebui sa expuneti motivele in fapt si in drept pe care va intemeiati cererea. La cerere atasati copie dupa hotararea prin care v-a fost stabilita pensia a carei reducere o solicitati, copie certificate de nastere minori, copie act de identitate pentru dv, adeverinta cu veniturile realizate de dv.
Unele instante solutioneaza astfel de cereri de la primul termen, altele dau mai multe termene. Iar motive pentru termene pot fi: angajare aparator, comunicare intampinare, solicitare relatii venituri, referat ancheta sociala, lipsa relatii venituri, lipsa referat ancheta sociala, amanare pronuntare, repunere pe rol.
Nu ati precizat daca pensia pe care o platiti acum v-a fost stabilita in procent sau in suma fixa. Eu as solicita ca pensia sa fie stabilita in procent de 16,5% din venitul lunar net, nu in cuantum. In acest mod, indiferent daca veniturile dv se vor majora sau micsora, nu veti mai avea alte procese de majorare /micsorare pana la majoratul minorului.
pensia alimentara stabilita pt primul copil e 25% din venitul net lunar! nu vad de ce ar dura procesul.....oricum am inteles ca diminuarea pensiei alimentare se face cu data depunerii cererii!aceste acte se depun in copie legalizata sau copie pur si simplu?

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere claniros7 claniros7 Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez... Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele ... (vezi toată discuția)
Care sunt demersurile pentru majorarea pensiei alimentare gimike gimike Nu am mai cerut modificarea pensiei alimentare dupa cea stabilita la divort.Ce trbuie sa fac sa depun in instanta cererea,care este legea ce prevede stabilirea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)