avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere

Buna seara,

Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez...
Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele suplimentare, proiecte nu au caracter de continuitate (in cuantum mare la aceea data) nu fac dovada asigurarii mijloacelor de existenta si stabileste 2 pensii de intretinere de cate 700 lei (pentru fiu si sotie).In situatia in care dupa un an cele doua pensii de 700 (adica 1400 lei) depasesc 1/2 din venitul net (aferent functie de baza - salariului de baza) pot sa fac reineri si din ore suplimentare. proiecte?
Ele au fost avute in vedere doar la stabilorea pensiei sau trebuie sa am si eu in vedere ca angajator si sa nu fac retineri din ele??
Cel mai recent răspuns: claniros7 , utilizator 16:32, 22 Februarie 2012
Retinerile pot fi maximum 1/2 din venitul net lunar (total brut - contributii - impozit), care cuprinde toate sumele acordate salariatului , deci si ore suplimentare, etc.
Inca n-am auzit de "venitul net aferent functiei de baza - salariului de baza". Adica dvs. calculati mai multe venituri nete lunare?

Gasesc in codul civil un articol in acest sens?

Ca sa lamuresc situatia, persoana in cauza are 2 contracte de munca unul la norma de baza altul pe un proiect in cadrul, aceluiasi angajator, deci cam 2 venituri ...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii
(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat. Modalitățile de executare
Obligația pensiei este reglementată de articolele 529 - 534 din noul Cod Civil.

Art. 529. Cuantumul intretinerii.
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.

Art. 530. Modalitatile de executare .
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani .
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere.
Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.

Art. 531. Modificarea si incetarea pensiei de intretinere.
(1) Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
(2) Pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.

Art. 532. Data de la care se datoreaza pensia de intretinere.
(1) Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata .
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordata si pentru o perioada anterioara, daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului.

Art. 533. Plata pensiei de intretinere.
(1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
(2) Chiar daca creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea este datorata in intregime pentru acea perioada .
(3) De asemenea, partile pot conveni sau, daca sunt motive temeinice, instanta de tutela poate hotari ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea, in masura in care debitorul intretinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligatii .

Art. 534. Restituirea intretinerii nedatorate. Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.


Venitul net lunar la care se face referire poate fi venitul net cumulat al celor doua contracte, mai ales daca sunt la acelasi angajator (cel putin asa am inteles).
Ati putea retine cate o pensie din fiecare venit si asa eliminati problema depasirii cotei de 1/2.
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
ana-cer, moderator
claniros7 a scris:

Buna seara,

Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez...
Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele suplimentare, proiecte nu au caracter de continuitate (in cuantum mare la aceea data) nu fac dovada asigurarii mijloacelor de existenta si stabileste 2 pensii de intretinere de cate 700 lei (pentru fiu si sotie).


Din motivarea instantei reiese ca acele venituri nu au fost retinute in baza de calcul a pensiei de intretinere, in consecinta, nici dv. ca angajaotr nu veti face retineri din orele suplimentare sau proiecte.
Dv puteti aduce la cunsotinta abgajatului faptul ca datoreaza o pensie mai mare decat 1/2 din venitul sau, acesta avand posibilitatea introducerii unei actiuni de reducere a cuantumului pensiei pentru cei doi.
Un alt aspect pe care ar trebui sa il aveti in vedere: care este perioada pentru care a dispus instanta plata pensiei pentru sotie (ma gandesc la faptul ca n-o fi dispus plata pana la decesul acesteia:O)?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Mesesan Mesesan Buna ziua, As dori sa stiu baza legala in care se precizeaza ce insemana venitul net in cazul stabilirii pensiei alimentare, adica faptul ca din venitul ... (vezi toată discuția)