avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calcul pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calcul pensie alimentara

Buna ziua,
As dori sa stiu baza legala in care se precizeaza ce insemana venitul net in cazul stabilirii pensiei alimentare, adica faptul ca din venitul brut se scad contributiile si impozitul si apoi se aplica 25% procentul stabilit de instanta si baza legala pentru retinere pana la jumatate din venit ( are retinere si retroactiv din 24.09.2014).

Mutumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:05, 2 Iulie 2014
Buna ziua,
Art. 529 alin 2 Cod Civil. "(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii."
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 529 noul cod civil
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Art. 728 noul cod de proc. civ.
Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
......................................................


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si bonurile de masa ! un roman un roman La stabilirea cuantumului pensiei alimentare minor se iau in calcul si bonurile de masa ? Care este procedura ? Daca se poate si un act normativ ! Multumesc ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara catalinmariusmarin catalinmariusmarin In hotararea definitiva platesc 25% din venitul net realizat pensie alimentara. In acest venit intra si ore noapte/ore suplimentare/sporuri/prime. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara rak0770 rak0770 Un salariat are de achitat pensie alimentara conform hotararii de divort pentru 2 copii in cuantum de 1/3 din salariul net. Intre timp unul din copii devine ... (vezi toată discuția)