avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere

Buna seara,

Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez...
Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele suplimentare, proiecte nu au caracter de continuitate (in cuantum mare la aceea data) nu fac dovada asigurarii mijloacelor de existenta si stabileste 2 pensii de intretinere de cate 700 lei (pentru fiu si sotie).In situatia in care dupa un an cele doua pensii de 700 (adica 1400 lei) depasesc 1/2 din venitul net (aferent functie de baza - salariului de baza) pot sa fac reineri si din ore suplimentare. proiecte?
Ele au fost avute in vedere doar la stabilorea pensiei sau trebuie sa am si eu in vedere ca angajator si sa nu fac retineri din ele??
Cel mai recent răspuns: claniros7 , utilizator 16:32, 22 Februarie 2012
Conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.

Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere.

In stabilirea cuantumului pensiei de intretinere pentru minori, instanta ii asigura minorului un venit lunar minim, asigurat de catre parintele caruia nu ii este incredintat.

Stabilirea cuantumului pensiei de intretinere va tine cont in principal de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat. De asemenea, se poate tine cont si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinrere in momentul curent.

Trebuie inteles inca de la inceput, de catre ambii parinti ca pensia de intretinere este un drept al copilului, nu al parintelui care il creste.

Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele suplimentare, proiecte nu au caracter de continuitate (in cuantum mare la aceea data) nu fac dovada asigurarii mijloacelor de existenta si stabileste 2 pensii de intretinere de cate 700 lei (pentru fiu si sotie)




La calcularea cuantumului pensiei de intretinere nu se iau in considerare decat veniturile obtinute in mod constant , nu si cele intamplatoare, cum ar fi, de exemplu, cele pentru ore suplimentare, indemnizatiile de deplasare, de transferare, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
multumesc, insa eu raman cu intrebarea...daca toate pensiile de intretinere depasesc 1/2 din salariul (fara proiecte, alte sume) eu pot sa fac retineri si din acestea...sa ma raportez la suma totala pe care o obtine salariatul ? cu acestea luate in calcul ma incadrez cu plata pensiilor pana la 1/2 din ele.....
Sunt de parere ca dvs trebuie sa-i retineti din salariu asa cum s-a stabilit cate 700 lei pt fiecare intretinut, adica 1400 pentru ca suma retinuta nu depaseste jumatate din veniturile urmaribile.
Mai departe, debitorul ar trebui sa ceara reducerea pensiei de intretinere pt veniturile sale nu mai sunt aceleasi ca atunci cand a fost stabilita pensia. La stabilirea noii pensii se vor lua in calcul veniturile cu caracter permanent.. dupa cum vi s-a raspuns inainte
Buna ziua din nou!


@m_ella 2005, Ca raspuns la ce intrebati dumneavoastra ...instanta obliga salariatul nostru la plata unei pensii in favoarea sotiei ...pana la incetarea starii de nevoie..


Si mai am o problema ....acelasi salariat aduce si o sentinta a judecatoriei prin care este obligat la plata a inca 2 pensii de intretinere pentru parinti mama si tata (stabilite pana la data decesului acestora)....deci acum 4 pensii.#-o

si imi aduce de la executor judecatoresc adresa de poprire pt. parinti cf. art. 452 cpc, (sentinta judecatoriei, pv de stabilire a chelt de executare)..pot sa fac popriri asa cum fac pt celelalte pensii proportional (daca nu ajung banii din 1/2 salariu) sau are alt regim?? sentinta e de ceva vreme si nu am facut popriri pt ei ...imi cere 3500 lei din urma si scrie ca ""sumele sunt indisponibilizate in masura necesara realizarii creantei. Din momentul indisponibilizarii si pana la achitarea sumei mentionate anterior cf. 457 cpc nu veti mai face nici o plata sau operatiune care va diminua suma indisponibilizata, daca lege nu prevede altfel"
sunteti obligati in 15 zile (cf. art. 456) la plata ...
Cheltuielile de executare se retin tot din cuantumul salariului sau sunt achitate de creditori??
Pot infiinta poprirea sau trebuie sa-mi trimita judecatoria ordonanta de poprire???

#-o
#-o

Gasesc asa:
Nu sunt supuse executării silite prin poprire:- sumele necesare plăţii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiinţării popririi....deci??
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Obtinere pensie alimentara nestiutorintoate nestiutorintoate buna seara, care sunt pasii pt a solicita pensie alimentara copil minor . nu am fost casatoriti niciodata, dar am convenit ca minorul sa ramana la mine. (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara Mesesan Mesesan Buna ziua, As dori sa stiu baza legala in care se precizeaza ce insemana venitul net in cazul stabilirii pensiei alimentare, adica faptul ca din venitul ... (vezi toată discuția)