Mulțumesc pentru răspunsul dvs. Este cale lunga pana la punerea in practica. Trebuie ca administratorul/ contabilul sa aibă o baza de calcul ( eventual repartizarea sa fie făcută de o firma specializată care sa spună cât din caldura de la centrale termice de bloc se repartizează la apartamentele branșate, cât se pierde pe coloanele verticale si cât se consuma pentru părțile de folosință comuna ( subsol, casa scării, sediul asociației si camera liftului ) nu-i așa ?
Buna seara. Ne aflam in situația in care blocul nostru dat in folosință in 1995 era alimentat cu apa calda si caldura printr-un canal termic de la o centrală termică aparținând unei societăți comerciale. In anul 2000 la bloc a fost montata o baterie de centrale termice in condensație ( inclusiv boilere de preparare apa calda ) care asigurau apa calda si caldura pentru toții proprietarii, mai puțin pentru unul care si-a montat propria centrală termică de apartament si care si- a montat propriul branșament de gaze. Toți ceilalți proprietari au participat la cheltuielile aferente bateriei de centrale termice. In anuii 2014/2015 cand s-a ajuns la expirarea duratei de viața a centralelor si s-a pus problema reparării capitale a lor sau a înlocuirii acestora cu altele noi a început in blocul nostru o campanie de debranșări fără a se cere acordul celorlalți proprietari pentru branșamentelor de gaze - care sunt pozate pe casa scării - si fără ca președintele asociației si membrii comitetului ( care sunt si ei DEBRANȘATI ) sa -i avertizeze pe cei care se debranșează ca trebuiesc sa suporte totuși cheltuielile de încălzire pentru spațiile de folosință comuna precum si pentru energia termică radiată de conductele verticale care trec prin fiecare apartament. In anul 2015 s-au reparat capital una dintre centralele vechi si s-a cumpărat o a doua centrală noua , celelalte centrale de bloc fiind scoase din uz. CHELTUIELILE AU FOST SUPORTATE DE O MICĂ PARTE DINTRE PROPRIETARI ceilalți montându-si centrale individuale. Pe scurt s-a ajuns in situația ca minoritatea legată la centralele de bloc sa suporte toate cheltuielile de încălzire a spațiilor comune ( subsolul unde se afla boxele, casa scării, sediul asociației, casa liftului ) ceilalți refuzând sa participe la cheltuieli deoarece sunt “debranșati “ si “ majoritari “.
Având in vedere complexitatea speței, va rugam sa ne ajutați cu răspunsuri cat mai autorizate si dacă este posibil sa ne indicați baza legală de repartizare a cheltuielilor de încălzire.
Va mulțumesc anticipat !