avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli de încălzire la un bloc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli de încălzire la un bloc prevazut cu centrală termică dar la care exista proprietari debranșati care au centrale proprii de apartament

Buna seara. Ne aflam in situația in care blocul nostru dat in folosință in 1995 era alimentat cu apa calda si caldura printr-un canal termic de la o centrală termică aparținând unei societăți comerciale. In anul 2000 la bloc a fost montata o baterie de centrale termice in condensație ( inclusiv boilere de preparare apa calda ) care asigurau apa calda si caldura pentru toții proprietarii, mai puțin pentru unul care si-a montat propria centrală termică de apartament si care si- a montat propriul branșament de gaze. Toți ceilalți proprietari au participat la cheltuielile aferente bateriei de centrale termice. In anuii 2014/2015 cand s-a ajuns la expirarea duratei de viața a centralelor si s-a pus problema reparării capitale a lor sau a înlocuirii acestora cu altele noi a început in blocul nostru o campanie de debranșări fără a se cere acordul celorlalți proprietari pentru branșamentelor de gaze - care sunt pozate pe casa scării - si fără ca președintele asociației si membrii comitetului ( care sunt si ei DEBRANȘATI ) sa -i avertizeze pe cei care se debranșează ca trebuiesc sa suporte totuși cheltuielile de încălzire pentru spațiile de folosință comuna precum si pentru energia termică radiată de conductele verticale care trec prin fiecare apartament. In anul 2015 s-au reparat capital una dintre centralele vechi si s-a cumpărat o a doua centrală noua , celelalte centrale de bloc fiind scoase din uz. CHELTUIELILE AU FOST SUPORTATE DE O MICĂ PARTE DINTRE PROPRIETARI ceilalți montându-si centrale individuale. Pe scurt s-a ajuns in situația ca minoritatea legată la centralele de bloc sa suporte toate cheltuielile de încălzire a spațiilor comune ( subsolul unde se afla boxele, casa scării, sediul asociației, casa liftului ) ceilalți refuzând sa participe la cheltuieli deoarece sunt “debranșati “ si “ majoritari “.
Având in vedere complexitatea speței, va rugam sa ne ajutați cu răspunsuri cat mai autorizate si dacă este posibil sa ne indicați baza legală de repartizare a cheltuielilor de încălzire.
Va mulțumesc anticipat !
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Prahova, utilizator
Cel mai recent răspuns: Prahova , utilizator 20:21, 19 Noiembrie 2017
Va rog sa lecturati HG 1588/2007, care iata ce zice:
CAPITOLUL III
SECŢIUNEA 1
Repartizarea cheltuielilor rezultate din întreţinerea,
repararea şi exploatarea condominiilor


Art. 32. - (1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.
(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obligaţiilor financiare pe fiecare proprietate individuală revine administratorului, în cadrul contractului încheiat cu reprezentantul asociaţiei de proprietari a condominiului. Lista de plată se semnează de administrator şi de un membru al comisiei de cenzori şi se aprobă de preşedinte prin semnătură şi aplicarea ştampilei asociaţiei, persoanele semnatare certificând şi răspunzând de corectitudinea listei de plată.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii

Asadar, la repartizarea cheltuielilor comune, se va face pentru toti proprietarii, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate. Cheltuiale se inscrie pe lista de plata si dupa aprobarea acesteea, cheltuielile devin obligatii de plata ale fiecarui proprietar si nu se pune problema ca vrea sau nu vrea sa achite pen'ca dumnealui a renuntat la incalzirea centralizata. Observati textul Legii.
Daca proprietarul nu achita, i se vor calcula penalitati, conform regulamentului as. prop., eventual proprietarul (ii) pot fi actionati in instanta.
Mult succes!
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Adam Grecu, utilizator
Mulțumesc pentru răspunsul dvs. Este cale lunga pana la punerea in practica. Trebuie ca administratorul/ contabilul sa aibă o baza de calcul ( eventual repartizarea sa fie făcută de o firma specializată care sa spună cât din caldura de la centrale termice de bloc se repartizează la apartamentele branșate, cât se pierde pe coloanele verticale si cât se consuma pentru părțile de folosință comuna ( subsol, casa scării, sediul asociației si camera liftului ) nu-i așa ?
Pai DA!
Vedeti ca aici pe forum mai sunt niste discutii asemanatoare (repartizae costuri cu incalzirea si pentru proprietarii debransati - asa zice Legea), apoi, v-am mai zis, toti proprietarii, dar absolut toti trebuie sa li se repartizeze costuri cu ceea ce ati inlocuit pe-acolo, practic cei din conducerea as. prop. trebuie sa cunoasca aceste aspecte.. Convocati AG si discutati absolut toate aspectele respective, hotarati, eventual in prezenta unor inspectori din cadrul biroului de sprijin a as. prop. / primaria locala si absolut dupa Lege, altfel ies discutii contradictorii, total neproductive, generate poate din graba unora de a-si procura centrale termice proprii si sigur, din necunoasterea legilor specifice.
Pentru tevile verticale si celelalte "generatoare" de caldura, trebuie intocmita o situatie a SET-urilor, in asa fel incat repartizare costurilor cu incalzirea sa se faca corect si proportional cu cota-parte indiviza de proprietate.
Cel mai bine era ca toti sa optati pentru un singur sistem de incalzire, nu ca unele blocuri unde gasim 3 sistem de incalzire:
- incalzire de la sistemul centralizat;
- incalzire cu centrale proprii;
- incalzire electrica...
Daca mai aveti intrebari, poate de saptamana viitoare - in conditiile in care va pot ajuta.
Stima!
Mulțumesc, toate cele bune !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie costin1983 costin1983 Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu centrala termica proprie. In prezent sunt debransat de la aceasta centrala (atat pentru caldura cat si ... (vezi toată discuția)
Debransare caldura insomniak74 insomniak74 Sunt debransat de la caldura centralizata de mai multi ani si am surse proprii de incalzire. NU AM SEMNAT NICIUN CONTRACT CU ... (vezi toată discuția)