Vă mulțumesc frumos pentru răspuns. Da, mama avea reședința în România. Am să contactez un notar cât de curând, până atunci am vrut doar să sondez puțin terenul și să aflu câteva lucruri de bază. Am întrebat în mai multe părți referitor la documente și până acum mi s-au spus lucruri complet diferite deci aș fi vrut să știu exact dacă e nevoie să mă apuc să-mi fac sau nu documente românești.
Nu am nici pașaport străin, mi-a expirat și nu am mai făcut altul, din moment ce suntem în UE, am doar carte de identitate. De dovedit pot dovedi că e mama mea, bineînțeles.
Bună ziua, v-aș ruga frumos să mă sfătuiți puțin în ce privește următoarea chestiune:
Mama mea a decedat în urmă cu trei săptămâni. A avut o casă în România iar eu sunt unicul moștenitor. Va trebui să mă ocup de succesiune, dar habar nu am de unde să încep.
Problema e că eu locuiesc în străinătate/ am cetățenie străină/ și, având în vedere situația actuală cu pandemia, nu știu când voi putea veni în România. Până atunci măcar încerc să aflu care e procedeul mai exact și ce anume am nevoie.
Pentru început mă interesează un lucru: pot începe procedura de succesiune chiar dacă nu am nici buletin și nici pașaport românesc? Aș avea dreptul?
Bună seara, aș dori o lămurire în legătură cu următoarea problemă: eu locuiesc în străinătate (Slovacia) iar mama mea își petrece de câțiva ani iernile la mine (ea este cetățean român, primește pensia din România) iar de aceea am cerut Casei de pensii din România să-i transfere pensia într-un cont slovac.
La fiecare sfârșit de an Casa de pensii din România îi trimite mamei în Slovacia un certificat de viaţă care trebuie să fie ștampilat de casa de pensii slovacă și trimis înapoi în România.
S-a întâmplat că anul acesta mama trebuie să ramână în România peste iarnă iar în acest scop s-a informat la Casa de pensii cum poate să rezolve cu certificatul de viață (a vrut să meargă personal la ei să semneze ceva acolo, să nu i-l mai trimită în Slovacia). I s-a spus că nu are ce căuta la ei, că nu se poate. Cică singura soluție este să vină în Slovacia, să dea hârtia la semnat la organul slovac iar apoi să se întoarcă cu ea la ei în România, altfel îi suspendă pensia.
Aș dori să știu dacă este normal așa ceva. Cum adică nu există nici o altă soluție? Chiar nu poate rezolva nimic dacă merge personal la Casa de pensii română, să o vadă toți că este încă în viață?