avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Certificat de viață - străinătate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Certificat de viață - străinătate

Bună seara, aș dori o lămurire în legătură cu următoarea problemă: eu locuiesc în străinătate (Slovacia) iar mama mea își petrece de câțiva ani iernile la mine (ea este cetățean român, primește pensia din România) iar de aceea am cerut Casei de pensii din România să-i transfere pensia într-un cont slovac.
La fiecare sfârșit de an Casa de pensii din România îi trimite mamei în Slovacia un certificat de viaţă care trebuie să fie ștampilat de casa de pensii slovacă și trimis înapoi în România.

S-a întâmplat că anul acesta mama trebuie să ramână în România peste iarnă iar în acest scop s-a informat la Casa de pensii cum poate să rezolve cu certificatul de viață (a vrut să meargă personal la ei să semneze ceva acolo, să nu i-l mai trimită în Slovacia). I s-a spus că nu are ce căuta la ei, că nu se poate. Cică singura soluție este să vină în Slovacia, să dea hârtia la semnat la organul slovac iar apoi să se întoarcă cu ea la ei în România, altfel îi suspendă pensia.

Aș dori să știu dacă este normal așa ceva. Cum adică nu există nici o altă soluție? Chiar nu poate rezolva nimic dacă merge personal la Casa de pensii română, să o vadă toți că este încă în viață?

Vă mulțumesc frumos pentru orice răspuns.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
Mariana52, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensionar cu domiciliul in strainatate - depunerea dosarului la casa de pensii Selene Selene Buna ziua, m-as bucura mult daca m-ar putea lamuri si pe mine cineva in legatura cu aceasta problema: locuim in strainatate de cativa ani si mama mea a ... (vezi toată discuția)
Documente intrare în țară, cetățean nonue Rrose Rrose Bună ziua! Situatia este următoarea: Eu, cetățean român, locuiesc în România, iubitul meu, cetățean nonUE. El a ajuns în România și a cerut azil ... (vezi toată discuția)
Impozit pe casa king king Mama mea are 74 de ani,are o casa la tara in loc havarna din jud.botosani.pana acum cativa ani ,platea impozit pe casa ,350 lei vechi,nu are pamant, nu are ... (vezi toată discuția)