Stiu, tocmai de aceea...... si tot cei de la Consulat mi-au zis ca Romania fiind parte din UE, se aplica regula celor 90 zile din cele 180, credeti-ma ca acetea sunt raspunsurile pe care le primesc. Si eu le-am zis ca avand pasaport american pot sta in spatiul Schengen doar 90 zile, iar apoi ar trebui sa pot intra in Romania (nefiind in Schengen) cu pasaport american fara nici o problema... voi vedea, mie mi se pare normal sa pot intra in Romania cu pasaport american, celor de la Consulat insa nu... am deja dureri de cap:) dar multumesc mult de tot pentru raspunsuri
Da, aveti dreptate, insa eu am folosit pasaportul meu american timp de 3 luni in Elvetia, cum am spus si mai sus, si imi e frica daca intru cu pasaport american acum, dupa doar o luna, nu am voie din cauza celor 3 luni in spatiul Schengen..... desi , da, sunt si cetatean roman! De aici toata confuzia, si nu sunt singura persoana care isi pune aceste intrebari..... iar la Consulat ei stiu una si buna, titlu de calatorie.... si intr-adevar, asa ar trebui sa fie, cetatean roman trebuie lasat sa intre in propria tara, mai ales ca eu vreau sa imi refac pasaportul romanesc, acesta este si scopul drumului meu in Romania!
Daca ati sti ca am dat telefoane si la Ministerul Afacerilor Externe , si la consulatul roman din New York.... toti vor titlu de calatorie! Din cauza celor 3 luni state in Elvetia imi e frica sa intru cu pasaportul american, altfel as intra. Mulumesc pentru raspunsul dvs, asa ar fi normal sa fie, dar...... in sfarsit..
Buna ziua, am nevoie de niste lamuriri, daca se poate.
Am cetatenie dubla si romana si americana. Am stat in Elvetia trei luni cu pasaport american, dupa care m-am intors in State acum o luna. Acum trebuie sa plec in Romania sa imi reiinoiesc pasaprtul romanesc. De la consulat mi s-a spus ca pot reintra in tara cu pasaport roman expirat si cu titlu de calatorie atasat. In doua saptamani imi voi obtine pasaportul nou (cel romanesc). Intrebarea mea este cum voi iesi din nou din Romania avand in vedere ca trebuie sa ma reintorc in SUA. Cu pasaport nou romanesc? Daca ies cu cel american vor vedea ca am stat deja trei luni in Elvetia.... Ma puteti ajuta cu un raspuns? Va multumesc