avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dubla cetatenie roman si americana
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dubla cetatenie roman si americana

Buna ziua, am nevoie de niste lamuriri, daca se poate.
Am cetatenie dubla si romana si americana. Am stat in Elvetia trei luni cu pasaport american, dupa care m-am intors in State acum o luna. Acum trebuie sa plec in Romania sa imi reiinoiesc pasaprtul romanesc. De la consulat mi s-a spus ca pot reintra in tara cu pasaport roman expirat si cu titlu de calatorie atasat. In doua saptamani imi voi obtine pasaportul nou (cel romanesc). Intrebarea mea este cum voi iesi din nou din Romania avand in vedere ca trebuie sa ma reintorc in SUA. Cu pasaport nou romanesc? Daca ies cu cel american vor vedea ca am stat deja trei luni in Elvetia.... Ma puteti ajuta cu un raspuns? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Betsy , utilizator 06:16, 6 Decembrie 2017
Puteti intra in Romania cu pasaport american. Cetatenii romani nu pot fi opriti sa intre-n Romania, indiferent ce acte au sau n-au.
Daca ati sti ca am dat telefoane si la Ministerul Afacerilor Externe , si la consulatul roman din New York.... toti vor titlu de calatorie! Din cauza celor 3 luni state in Elvetia imi e frica sa intru cu pasaportul american, altfel as intra. Mulumesc pentru raspunsul dvs, asa ar fi normal sa fie, dar...... in sfarsit..
Cetatenii romani nu pot fi impiedicati sa intre-n Romania, unde-i lege nu-i tocmeala. Cum fac ei dovada faptului ca sunt cetateni romani ramane de vazut, in orice caz o fac dupa ce trec granita (vamesii au sistem informatic cu evidenta populatiei). Legea cere de asemenea sa aveti acte de identitate valabile pentru a va legitima. Nu zice nicaieri ca e musai sa aveti acte de identitate romanesti. De aceea nu puteti fi amendata ca nu ati avea acte cu care sa va legitimati.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2017
tgeorgescu, utilizator
Da, aveti dreptate, insa eu am folosit pasaportul meu american timp de 3 luni in Elvetia, cum am spus si mai sus, si imi e frica daca intru cu pasaport american acum, dupa doar o luna, nu am voie din cauza celor 3 luni in spatiul Schengen..... desi , da, sunt si cetatean roman! De aici toata confuzia, si nu sunt singura persoana care isi pune aceste intrebari..... iar la Consulat ei stiu una si buna, titlu de calatorie.... si intr-adevar, asa ar trebui sa fie, cetatean roman trebuie lasat sa intre in propria tara, mai ales ca eu vreau sa imi refac pasaportul romanesc, acesta este si scopul drumului meu in Romania!
Un mic detaliu: Romania nu face parte din Spatiul Schengen.

Alte discuții în legătură

Casatorie musulman zaina zaina buna seara as vrea sa stiu daca dupa casatoria cu cetateanul irakian i se face pasaport sau in baza permisului de sedere putem iesii in europa fara probleme? ... (vezi toată discuția)
Viza uk dupa brexit GaborAlex GaborAlex Buna ziua, am tot citit, m-am tot informat de peste tot DACA cu cetatenie DUBLA ( Maghiara + Romana ) se poate parasi continentul fara VIZA, in special daca se ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri - noile reglementari privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate Carmen N Carmen N Aceste noi reglementari am inteles dintr-un comunicat al Politiei de Frontiera ca sunt: -Legea nr. 248/2005 publicata in Monitorul Oficial (I) nr. 682 din 29 ... (vezi toată discuția)