avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Nelamuriri - noile reglementari privind regimul ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Nelamuriri - noile reglementari privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate

Aceste noi reglementari am inteles dintr-un comunicat al Politiei de Frontiera ca sunt:
-Legea nr. 248/2005 publicata in Monitorul Oficial (I) nr. 682 din 29 iulie 2005
-Ordonanta Guvernului nr. 28/2005 pentru modificarea si completarea unor acte normative

Pe syte-ul oficial al Politiei de Frontiera Romane am
citit ca "cetateanul roman are drept legal de sedere
in Spatiul Schengen o perioada de 90 zile intr-un
interval de 6 luni. Pot fi facute mai multe calatorii
in acest interval, dar totalul zilelor de sedere nu
trebuie sa depaseasca 90, de la data primei intrari in
Spatiul Schengen."

Pe un alt syte (consultanta juridica), am gasit
urmatoarea informatie:
"Călătoriile efectuate într-unul sau în mai multe
state din spatiul Schengen, nu trebuie să depăsească
90 de zile pe parcursul unui semestru (intervalele
ianuarie-iunie si, respectiv, iulie-decembrie)
luându-se în calcul prima intrare în spatiul
Schengen."

Deci care ar fi modalitatea de calcul? Trebuie sa nu depasesti 90 de zile pe parcursul semestrului I (ianuarie-iunie) ţi, respectiv maxim 90 de zile in semestrul II (iulie-decembrie)?
Sau intervalul de 6 luni se calculeaza incepand cu prima zi de intrare in spatiul Schengen?

Adica daca, de exemplu, am iesit din Romania in
spatiul Schengen, fara permis de sedere, la data de 1
mai si am reintrat la 15 iulie (76 de zile in total,
din care 61 in primul semestru si 15 in semestrul II),
inseamna ca pana la sfarsitul anului mai am dreptul la
90-15 = 75 zile de calatorie in spatiul Schengen?

Sunt derutata pentru ca in actele normative pe care le-am pomenit la inceput, nu am gasit nici o referire cu privire la termenele de sedere in spatiul Schengen.

Ma puteti lamuri si pe mine, va rog frumos?
Multumesc anticipat
Siteul oficial al politiei de frontiera este cel cu regl.corecte.
Din experienta mea si a altor colegi la munca în Germania, nu conteaza ce se zice, si românul si austriacul (neamtul) va alege cea mai defavorabila situatie pentru tine. Doar daca esti fluent în germana/româna si ai habar de legislatie (trebuie dat articolul si paragraful!!!) poti, eventual, sa întorci situatia. Retine totusi ca esti defavorizat si ei stiu asta ...

Varianta corecta este maximum 90 de zile în 6 luni, intrarea si iesirea incluse!!!. Versiunea avocateasca ar fi permis "teoretic" sa iesi pe 31 si sa reintri o ora mai târziu, pe 1, si astfel sa faci 180 de zile în Schengen.

Si atentie, nu toate statele EU fac parte din Schengen. În plus, atentie, statele Schengen pot impune restrictii proprii daca au motive serioase, mai ales acum cu atentatele astea ...

Sper ca ajuta,
Marian Popa
Multumesc Marian Popa !
Si eu sper sa ajute ... Speranta moare ultima ...
Oricum, am retinut ideea de a fi prevazatoare cu privire la atitudinea generala, pe care o resimt de altfel, de a interpreta legea in mod ... creativ .... adica in defavoarea celui care calatoreste (fara permis).
Carmen
Hallo, Hallo !
Am nelamuriri pe aceeasi tema !
Problema mea este ca stau 90 zile/semestru , in mai multe etape. De obicei , 30 zile RO, 30 zile D. Spre exemplificare , in 2005 prima iesire a fost in 14 martie. Pana la data de 13 septembrie (I semestru) voi avea 89 zile in spatiul Schengen. In 27 septembrie am din nou bilet pt Germania ( iesire aferenta semestrului II ) .
Ultima informatie pe care o am , de la un Biroul de straini din Germania ( unde mi se face invitatia) este ca dupa efectuarea celor 90 zile/semestru, chiar si fractionat, obligatoriu trebuie sa stau 90 zile in Romania.
Revenita in Romania, am sunat la Politia de Frontiera, raspunsul a fost : NU, puteti pleca iarasi dupa 14 septembrie cu obligativitatea respectarii celor 90 zile, din nou.
Sunt total confuza ! Sa nu mai spun , ca un vames din aeroport mi-a spus ca de fapt legea spune "nu mai mult de 90 zile din 180 zile" ???!!! In cazul asta cum facem ? Ca anul are ...365 zile....
Daca ma puteti lamuri, as vrea sa stiu :
- care este varianta legala referitoare la efectuarea celor 90 zile (fracturat) ???
- anul acesta petrec sarbatorile de iarna in Germania ( 20 dec 2005 - 10 ianuarie 2006). Asta inseamna ca pentru anul 2006 prima iesire eate 01 ianuarie ??? Sau urmatoarea data cand vin, de exemplu in februarie 2006 ?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si lamuriri !
Cu respect,
Ioana Voiculet
Legea spune: "Călătoriile efectuate într-unul sau în mai multe state din spatiul Schengen, în scopuri turistice sau de afaceri, în vederea participării la reuniuni stiintifice si sportive sau vizitării rudelor nu trebuie să depăsească 90 de zile pe parcursul unui semestru – luându-se în calcul prima intrare în spatiul Schengen."
Si de fapt nu am gasit asta in nici o lege, fie ea recenta sau mai veche ... ca le-am luat la citit pe toate... ci in GHIDUL DE CÃLÃTORIE ÎN SPATIUL SCHENGEN emis de Ministerul de Interne in ianuarie 2002... vezi adresa: [ link extern ]
Prin urmare e vorba de o reglementare veche de 3 ani, dar pe care nu prea au aplicat-o si nici mediatizat-o prea tare ... majoritatea stiau de 3 luni consecutiv. Acum, sub presiuni europene (probabil) si-au amintit brusc ca legile mai trebuie si respectate.
In plus, iti pot spune ca am sunat de doua ori la Pol. Rom. de Frontiera si am primit doua raspunsuri diferite...
Nelamurirea mea era legata de data de la care incepe sa se faca acel calcul al semestrului in care ai dreptul la 90 de zile. Prima oara mi s-a spus ca este vorba de prima iesire in spatiu Schengen, chiar daca acea iesire fusese in 2002 (dar oricum e vorba de iesirile de dupa 2002, cand a intrat ghidul in functiune).
Deci, eu care iesisem prima oara in 28 iunie 2002, mi-am calculat semestrele in felul urmator: 28 iunie- 28 decembrie si respectiv 28 dec-28 iunie. Cu un astfel de calcul eu sunt in regula. A doua oara mi-au spus ca toate astea sunt valabile decat daca am avut iesiri regulate din 2002 incoace. Daca nu (o iesire de 10 zile in 2002, una de 14 zile in 2003 si nici una in 2004) se considera prima iesire cea de anul acesta, cand au fost mult mai multe iesiri (in cazul meu)... Pe scurt, ei fac acel calcul care te dezavantajeaza cel mai tare, pentru ca legea lasa portite de interpretare.
Scuze ca m-am referit la cazul meu, dar nu am inteles prea exact datele pe care tu le-ai trimis ...
Sper, totusi, sa te lamureasca cu ceva raspunsul meu...
Succes !
Carmen N

Alte discuții în legătură

Carte identitate lavi23 lavi23 cartea mea de identitate expira pe 12 ianuarie 2012, daca plec din tara o sa am probleme la vama? precizez ca o sa fiu plecata numai 2 saptamani din tara. ... (vezi toată discuția)
Cetaten strain (non-ue) casatorit cu cetatean roman. strainul poate calatori fara viza in statele ue? alinasku alinasku Rog specificati daca un cetatean indian, casatorit cu un cetatean roman, avand si permis de sedere (pe urmatorii 5 ani) in Romania, poate calatori fara viza in ... (vezi toată discuția)
Rezıdent permıs de sedere brhns brhns sunt turc am permıs de sedere termen lung rezıdent ce ın romanıa! am drept sa ıntru zona shengen fara ... (vezi toată discuția)