avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters44992

Activitate ContSters44992

Răspuns la discuția Infractiunea de distrugere
Am citit si acel articol si cam repeta aliniatele din art.217: Distrugerea, degradarea...chiar daca acesta apartine faptuitorului, în cazul în care fapta este savârsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public sau daca rezulta consecinte deosebit de grave. (aici din nou e ambigua legea: ce o fi insemnand consecinte deosebit de grave?).

Ok, deci daca nu se respecta toate aceste conditii, acel caz nu tine in instanta. Respectam litera legii. Altfel putem considera ca REMATUL care iti face praf masina in schimbul unor bani, dupa radierea din circulatie a masinii, ar infaptui o infractiune.
Răspuns la discuția Infractiunea de distrugere
Am citit respectivul articol din cod penal si spune asa:

Dispozitiile prevazute în alin. 2, 3 si 4 se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului.
La aliniatele respective sunt prevazute distrugerea de valori artistice..., conducte petroliere, prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta un pericol public.

Aliniatul 1: ( Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare a unui bun apartinând altuia sau împiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si înlaturarea masurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 ani sau cu amenda.) nu se incadreaza in acest caz.

Exprimarea mi se pare destul de ambigua mai ales referitor la mijloacele de distrugere.

Mai e o prevedere despre care imi puteti spune daca e sau nu valabila: (Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penala pentru fapta prevazuta în alin. 1 se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.)

Practic distrugerea unei bancnote prin simpla rupere a ei, nu constituie infractiune, din ce prevede codul penal pana la acest moment. Sau daca masina proprie e distrusa prin alte metode si nu prezinta pericol public, atunci nu intra la categoria infractiune.

Legea mi se pare cam ambigua in aceasta privinta. Nu se precizeaza expres si mi se pare o lacuna in lege care da nastere la interpretari.
Am o curiozitate. Intr-o emisiune pe un canal de televiziune au fost invitati d-nul Cristian Ciocan si Dnul Dr.Andrei. Erau multe discutii pe tema banilor, ce valoare acordam banului si cata importanta. Apoi la un moment dat, ca un gest simbolic si dorind sa demonstreze ceva, dnul Dr.Cristian Andrei a scos o bancnota de 50 euro si a rupt-o in doua. D-nul Cristian Ciocan a intervenit si a afirmat ca d-nul Dr. a savarsit infractiunea de distrugere, ca banii apartin unei banci europene.
Deci care e adevarul pana la urma? Eu daca dau foc unei bancnote romanesti sau alt exemplu: imi dau foc la masina sau la apartament fara a prejudicia pe nimeni altcineva si se stie ca eu am facut toate aceste fapte se considera a fi infractiune si faptuitorul risca inchisoare? Intreb din pura curiozitate, dupa ce am vazut emisiunea.
Un fragment din emisiune poate fi urmarit aici:
[ link extern ]
Răspuns la discuția Probleme cu vecinul de bloc
Aveti dreptate. Va multumesc pentru raspuns. E cam ca si asigurarea obligatorie auto. In caz de accident firma de asigurari te despagubeste. Cam din acest motiv ar trebui sa devina obligatorii asigurarile pentru apartament. Se evita astfel situatiile de genul: vecinul te inunda, apoi vine si iti spune: Daca vreti va aduc vopsea si apoi se face ca uita. Asemenea reglementari ar responsabiliza oamenii si se vor gandi de doua ori inainte de uita robinetul deschis si apoi sa plece acasa. Se pare ca doar atinsi la buzunar se vor comporta responsabil.
Răspuns la discuția Probleme cu vecinul de bloc
Am vorbit cu administratoarea, am mers personal cu ea la usa vecinilor. N-au raspuns la usa. Se pare ca sunt niste chiriasi acolo. Seara se distreaza, in baie m-au inundat. Daca au o defectiune la instalatie, eu nu imi pot da seama pentru ca ei s-au baricadat in casa si nu deschid. Administratoarea mi-a recomandat sa fac o reclamatie la politie, insa nu era prea convinsa ca acestia pot face ceva. Alta solutie pe care mi-a dat-o e sa imi asigur locuinta si atunci asiguratorul va merge la ei sa-si recupereze banii. Proprietarul se pare ca e plecat prin Italia. Ce mai pot face in cazul asta? Astept sa-mi distruga tot tavanul din baie si atunci sa-i dau in judecata sau care ar fi solutia, ca nu-mi dau seama ?
De ceva vreme am probleme cu vecinii care stau deasupra mea, cu vecina in special. Se pare ca ei si-au pus gresie in hol si vecina, dimineata, seara, cand e pe-acasa are pe post de incaltari niste saboti. E ca si picatura chinezeasca, aud fiecare pas pe care il face. Am fost la ei la apartament sa le comunic faptul ca ma deranjeaza sa-i aud de fiecare data pasii. O vreme s-a conformat si nu am mai auzit nimic. Apoi a inceput din nou distractia. Am lasat biletele in cutia postala sa-i spun acest lucru, pentru ca la usa, ei nu mai raspund. Seara tarziu muta mobila, fac curatenie. De curand mi-au facut o surpriza si in baie, unde am zugravit tavanul, costand destul de mult. O parte din tavan, pe unde trec conductele este inundat, si cade zugraveala. In fiecare zi tot gasesc pe jos mizerie din cauza zugravelii care tot cade. Cum pot rezolva aceasta problema ? Politia probabil ar rade la o reclamatie de genul asta. Administratoarea daca merge si nu-i gaseste la usa ce le poate face? Care ar fi urmatorul pas in rezolvarea problemei ?
Răspuns la discuția noul cod penal
Pana la urma care este codul penal ramas in vigoare? Ati prezentat pe site noul cod penal 2009 aici: www.avocatnet.ro/UserFiles/a... .
Răspuns la discuția Frauda cartele prepay Orange
Paguba nu exista pentru ca nu i-am reincarcat cartela, stiind deja de modul lor de operare si de tipul acesta de frauda. Probabil s-ar incadra la tentativa de inselaciune, asta dvs. imi puteti spune. Proba pe care o detin este inregistrarea convorbirii cu acel individ. Ma intreb ce pot face autoritatile in acest caz cu aceasta proba? Avand in vedere ca acea cartela o arunca, il identifica dupa inregistrare, dupa vocea lui? Aici mi se pare dificil. De aceea v-am cerut parerea, daca are sens sa fac vreun demers si cui ar trebui sa ma adresez: politiei, procuraturii?
Daca s-a mai discutat acest subiect imi cer scuze. Problema se pune in felul urmator: eu sunt la curent cu aceste fraude stiu cum procedeaza baietii. Am primit si eu un apel de acest fel prin care eram anuntat de un individ, care se da drept manager cu caracter personal, cum ca sunt castigatorul unui premiu nu mai retin de cate mii de euro, cu conditia sa cumpar o cartela prepay. Bineinteles ca n-am facut-o iar dupa ce m-a resunat acest individ i-am dat un cod de cartela inventat pe loc si o serie de cartela la fel inventata pe loc. Apoi i-am dat date personale fictive. La al treilea apel mi-a cerut sa cumpar 2 cartele si va imaginati ce bine se descurca baietii din fraudarea oamenilor naivi. Aici apare problema: eu am inregistrat convorbirea cu el la al doilea si al treilea apel. Sunt sanse sa ia politia in considerare aceste dovezi sau ma trimite la plimbare sau ma acuza pe mine de ilegalitatea inregistrarii convorbirii?
Amenda care e cam usturatoare intre 9 si 20 puncte amenda si fara suspendare permis.