avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de distrugere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de distrugere

Am o curiozitate. Intr-o emisiune pe un canal de televiziune au fost invitati d-nul Cristian Ciocan si Dnul Dr.Andrei. Erau multe discutii pe tema banilor, ce valoare acordam banului si cata importanta. Apoi la un moment dat, ca un gest simbolic si dorind sa demonstreze ceva, dnul Dr.Cristian Andrei a scos o bancnota de 50 euro si a rupt-o in doua. D-nul Cristian Ciocan a intervenit si a afirmat ca d-nul Dr. a savarsit infractiunea de distrugere, ca banii apartin unei banci europene.
Deci care e adevarul pana la urma? Eu daca dau foc unei bancnote romanesti sau alt exemplu: imi dau foc la masina sau la apartament fara a prejudicia pe nimeni altcineva si se stie ca eu am facut toate aceste fapte se considera a fi infractiune si faptuitorul risca inchisoare? Intreb din pura curiozitate, dupa ce am vazut emisiunea.
Un fragment din emisiune poate fi urmarit aici:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 23:49, 19 Februarie 2010
Conform art. 217 c.pen. (distrugerea), la alin.5 se precizeaza: "...dispozitiile se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului".
Am citit respectivul articol din cod penal si spune asa:

Dispozitiile prevazute în alin. 2, 3 si 4 se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului.
La aliniatele respective sunt prevazute distrugerea de valori artistice..., conducte petroliere, prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta un pericol public.

Aliniatul 1: ( Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare a unui bun apartinând altuia sau împiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si înlaturarea masurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 ani sau cu amenda.) nu se incadreaza in acest caz.

Exprimarea mi se pare destul de ambigua mai ales referitor la mijloacele de distrugere.

Mai e o prevedere despre care imi puteti spune daca e sau nu valabila: (Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penala pentru fapta prevazuta în alin. 1 se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.)

Practic distrugerea unei bancnote prin simpla rupere a ei, nu constituie infractiune, din ce prevede codul penal pana la acest moment. Sau daca masina proprie e distrusa prin alte metode si nu prezinta pericol public, atunci nu intra la categoria infractiune.

Legea mi se pare cam ambigua in aceasta privinta. Nu se precizeaza expres si mi se pare o lacuna in lege care da nastere la interpretari.
Da, observatia e corecta dar cititi si art. 219 c.pen. sa vedeti ca si culpa se pedepseste . Oricum legea se respecta si se aplica , nu o putem comenta decat pur teoretic.
Am citit si acel articol si cam repeta aliniatele din art.217: Distrugerea, degradarea...chiar daca acesta apartine faptuitorului, în cazul în care fapta este savârsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public sau daca rezulta consecinte deosebit de grave. (aici din nou e ambigua legea: ce o fi insemnand consecinte deosebit de grave?).

Ok, deci daca nu se respecta toate aceste conditii, acel caz nu tine in instanta. Respectam litera legii. Altfel putem considera ca REMATUL care iti face praf masina in schimbul unor bani, dupa radierea din circulatie a masinii, ar infaptui o infractiune.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Distrugerea de acte personale INFORMAT INFORMAT Va rog, daca stie cineva care este actul normativ care incrimineaza distrugerea de acte personale: contracte de casa, sau alte acte de importanta de catre ... (vezi toată discuția)
Distrugerea unui bun cu rea intentie bigica bigica Buna ziua! Am avut contract de inchiriere a unui spatiu (baraca si teren). Spatiul era dotat cu geamuri PVC, Usa, acoperis lemn, etc... Contractul a expirat in ... (vezi toată discuția)
Distrugere din culpa buruianaciprian80 buruianaciprian80 Cum se pedepseste distrugerea din culpa?Am avut un logan pe benzina care mi-a luat foc in parcare,eu facusem cu el vreo 60 de km in acea zi am ajuns in parcare ... (vezi toată discuția)