avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de distrugere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de distrugere

Am o curiozitate. Intr-o emisiune pe un canal de televiziune au fost invitati d-nul Cristian Ciocan si Dnul Dr.Andrei. Erau multe discutii pe tema banilor, ce valoare acordam banului si cata importanta. Apoi la un moment dat, ca un gest simbolic si dorind sa demonstreze ceva, dnul Dr.Cristian Andrei a scos o bancnota de 50 euro si a rupt-o in doua. D-nul Cristian Ciocan a intervenit si a afirmat ca d-nul Dr. a savarsit infractiunea de distrugere, ca banii apartin unei banci europene.
Deci care e adevarul pana la urma? Eu daca dau foc unei bancnote romanesti sau alt exemplu: imi dau foc la masina sau la apartament fara a prejudicia pe nimeni altcineva si se stie ca eu am facut toate aceste fapte se considera a fi infractiune si faptuitorul risca inchisoare? Intreb din pura curiozitate, dupa ce am vazut emisiunea.
Un fragment din emisiune poate fi urmarit aici:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 23:49, 19 Februarie 2010
In primul rand, in legatura cu incendierea autoturismului ori a apartamentului, fapta indeplineste elementele constitutive ale infractiunii de distrugere potrivit art. 217 CP alin. (4) si urmatorul (alin. 4 "Daca distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare se savarseste prin incendiere , explozie ori prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani", iar alin. 5 "Dispozitiile prevazute in alin. (2), (3) si (4) se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului. "). Ratiunea consta in aceea ca omul nu poate controla ori prevede consecintele unor astfel de fapte, deoarece focul ori explozia este un fenomen incompatibil cu forta omului de a le controla.
In al doilea rand, in ceea ce priveste fapta de a incendia o bancnota de 50 de euro tind sa dau dreptate domnului Ciocan deoarece bancnota apartine masei monetare a unei tari, respectiv a unei comunitati europene, iar in cazul acesta actiunea penala se poate pune in miscare din oficiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2010
ContSters119945, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distrugerea de acte personale INFORMAT INFORMAT Va rog, daca stie cineva care este actul normativ care incrimineaza distrugerea de acte personale: contracte de casa, sau alte acte de importanta de catre ... (vezi toată discuția)
Distrugerea unui bun cu rea intentie bigica bigica Buna ziua! Am avut contract de inchiriere a unui spatiu (baraca si teren). Spatiul era dotat cu geamuri PVC, Usa, acoperis lemn, etc... Contractul a expirat in ... (vezi toată discuția)
Distrugere din culpa buruianaciprian80 buruianaciprian80 Cum se pedepseste distrugerea din culpa?Am avut un logan pe benzina care mi-a luat foc in parcare,eu facusem cu el vreo 60 de km in acea zi am ajuns in parcare ... (vezi toată discuția)