avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Activitate s.claudia.rosca

Activitate s.claudia.rosca

Dar de ce la art. 54 legiuitorul folosește totuși sintagma concedii fără plată pentru studii?
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

De ce nu spune că CIM-ul poate fi suspendat prin acordul părților în cazul concediilor fără plată pentru formare profesională? Avem totuși art. 51 alin. 1 lit. d care spune că CIM-ul poate fi suspendat din inițiativa salariatului în situația concediului pentru formare profesională.
De aceea mă gândesc că avem aici două categorii diferite de concedii fără plată: pentru studii (master, licență, doctorat) și pentru formare profesională ( diverse cursuri de calificare, seminarii etc.). Când mă gândesc la studii mă gândesc la ceva de durată (1-4 ani de exemplu) pe când formarea profesională mă duce cu gândul la cursuri cu o durată mai redusă ( săptămâni sau cateva luni maxim).
Bună ziua!! Vă rog să mă ajutați cu opinii pentru următoarele întrebări:
În ce condiții se poate acorda concediul fără plată pentru studii?
Când vorbim despre concediul pentru studii și concediul pentru formare profesională vorbim despre două tipuri diferite de concedii?
În cazul concediului pentru studii este necesară cererea salariatului în acest sens, ori se poate suspenda CIM prin simplul acord de voință al angajatului și angajatorului?
Dacă în contractul colectiv de muncă este prevăzută o limită a numărului de zile de concediu fără plată ce se pot acorda anual pentru situații personale deosebite se acoperă și situația concediului fără plată pentru studii? Ori acesta poate fi solicitat pe întreaga durată a studiilor (1 an/3 ani/4 ani)?
Vă mulțumesc!
Discuție Formularul S1
Există un cadru legal din care să reiasă trecerea de la formularul E106 la formularul S1?