avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este diferența între concediul fără plată ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este diferența între concediul fără plată pentru studii și concediul fără plată pentru formare profesională și care este temeiul suspendării CIM (art. 51 alin 1 lit d sau art 54)?

Bună ziua!! Vă rog să mă ajutați cu opinii pentru următoarele întrebări:
În ce condiții se poate acorda concediul fără plată pentru studii?
Când vorbim despre concediul pentru studii și concediul pentru formare profesională vorbim despre două tipuri diferite de concedii?
În cazul concediului pentru studii este necesară cererea salariatului în acest sens, ori se poate suspenda CIM prin simplul acord de voință al angajatului și angajatorului?
Dacă în contractul colectiv de muncă este prevăzută o limită a numărului de zile de concediu fără plată ce se pot acorda anual pentru situații personale deosebite se acoperă și situația concediului fără plată pentru studii? Ori acesta poate fi solicitat pe întreaga durată a studiilor (1 an/3 ani/4 ani)?
Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 10 Septembrie 2018
s.claudia.rosca, utilizator
Cel mai recent răspuns: s.claudia.rosca , utilizator 16:05, 10 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Intr-adevar, sunt două tipuri diferite de concedii.

2. C.F.P. are ca temei de suspendare art.54 C.mun.
Concediul de formare profesionala are ac temei de suspendare art.51 alin.1 lit.d C.mun.

Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

3, In situatia concediului pentru studii este necesară cererea salariatului în acest sens.
Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului pe durata concediu pentru formare profesionala.

Parerea mea este ca, condeciul pentru formare profesionala poate fi solicitat pe întreaga durată a studiilor
~ Conținut șters la cerere ~
Dar de ce la art. 54 legiuitorul folosește totuși sintagma concedii fără plată pentru studii?
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

De ce nu spune că CIM-ul poate fi suspendat prin acordul părților în cazul concediilor fără plată pentru formare profesională? Avem totuși art. 51 alin. 1 lit. d care spune că CIM-ul poate fi suspendat din inițiativa salariatului în situația concediului pentru formare profesională.
De aceea mă gândesc că avem aici două categorii diferite de concedii fără plată: pentru studii (master, licență, doctorat) și pentru formare profesională ( diverse cursuri de calificare, seminarii etc.). Când mă gândesc la studii mă gândesc la ceva de durată (1-4 ani de exemplu) pe când formarea profesională mă duce cu gândul la cursuri cu o durată mai redusă ( săptămâni sau cateva luni maxim).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si studiile sunt tot "o forma" de formare profesionala .
Cred ca trebuiau delimitate mai clar cele noua sintagme mentionate de dvs.

Numai suspendarea de drept opereaza indiferent de vointa partilor, celelalte categorii de suspendari prevazute de Codul Muncii sunt facultative si nu obligatorii.
Vă mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri cu privire la concediul de studii alexandra_ism alexandra_ism Buna ziua, am sa va prezint pe scurt situatia mea. In luna aprilie a acestui an am intrat in concediul de studii pe o perioada de 30 de zile, acordat pentru ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim pentru formare profesionala cu scoatere din activitate adita74 adita74 Buna seara, Am o mare nelamurire pe care sper ca practicienii in resurse umane sa mi-o poata spulbera. Un salariat participa la formare profesionala din ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)