Buna seara,
Am o mare nelamurire pe care sper ca practicienii in resurse umane sa mi-o poata spulbera.
Un salariat participa la formare profesionala din initiativa angajatorului cu scoatere din activitate pentru o perioada mai mica decat 60 de zile. Acestuia i se suspenda evident CIM-ul. In ce temei? Ce documente se intocmesc? Decizie de suspendare si Act aditional pt formare profesionala?
Aceeasi intrebare daca formarea profesionala are loc la initiativa salariatului.
Va multumesc.
1. Din initiativa salariatului - acesta depuna o cerere iar dvs. emiteti decizia de suspendare cim pe baza art. 51 alin 1 lit d) din Codul Muncii.
Din initiativa angajatorului - emiteti o decizie de suspendare cim pe baza art. 194 din Codul Muncii, in care precizati si drepturile salariale ce i se platesc.
2. Daca durata cursului este sub 60 de zile, acesta "nu poate fi legat de glie" printr-un act aditional.
Va multumesc. Aceasta este practica ITM-urilor sau este opinia dvs?
Cazul cu intiativa salariatului e clar. avem temeiuri de suspendare chiar in CAPITOLUL IV: Suspendarea contractului individual de muncă, temei specificat de dvs.
Problema o vad la formare profesionala din initiativa angajatorului, si anume>
Potrivit art. 194 alin. (3)Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
Daca indemnizatia nu e prevazuta in CCM sau CIM, atunci voi face un act aditional la CIM cu aceasta indemnizatie. Corect sau nu? Aceasta cu atat mai mult cu cat art. 193 alin. (2) stabileste ca "Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă."
In acest caz nu inseamna ca desi din initiativa angajatorului, totusi el nu va putea dispune suspendarea unilateral prin decizie, ci suspendarea va avea la baza tocamai actul aditional de care vorbeam mai inainte?
1. Asta e parerea mea, ma indoiesc ca cei de la ITM au o practica unitara legata de aceasta problema, opinia lor difera de la ghiseu la ghiseu :)
2. Da