avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Activitate Raducu_Ion

Activitate Raducu_Ion

Bună seara,

Aș dori să vă întreb ce șanse am să obțin o reducere a pensiei alimentare retribuită fiicei mele, care are vârsta peste 18 ani?

În anul 2003 m-am despărțit de prima soție datorită unor neînțelegeri familiale, care nu mai puteau fi corectate. Eram căsătoriți de 5 ani, iar copilul nostru avea vârsta de 4 ani. De atunci, pe fondul menținerii acestor neînțelegeri și a imposibilității reluării oricăror discuții omenești, am pierdut orice legătură cu fosta soție și cu fata noastră - care nu-și cunoaște tatăl nici pe departe.

Drept urmare, a rezultat un proces de divorț, cu acordarea custodiei fetiței noastre mamei ei (i.e, fosta soție) care a primit pensie de întreținere până la vârsta de 18 ani - pe care a împlinit-o în urmă cu puțin timp - în cuantum de 25% din venitul lunar. Totodată cu ocazia majoratului am fost acționat în instanță (judecătorie) ca parte civilă de către fiica mea pentru menținerea pensiei de întreținere după 18 ani în cuantum de 25%.

Actualmente,

Sunt căsătorit legal cu actuala soție de aproximativ 10 ani, cu care mă înțeleg foarte bine și care a venit în căsnicia noastră cu doi copii școlari, proveniți din relațiile ei anterioare - o fată și un băiat - pe care îi întrețin și urmează să-i adopt ( am postat o întrebare și despre adopție, la care am primit răspuns). Acești copii nu primesc vreo pensie de întreținere , ei fiind nerecunoscuți. Soția mea nu produce nici-un venit deoarece e casnică, eu fiind obligat să lucrez în ture de noapte mai multe zile la rând - deci, singura sursă de venit (salarial - bugetar). Nu sunt bogat, am salariu modest. Reducerea acestei pensii de întreținere, din punctul meu de vedere, ar asigura evitarea unui impact negativ asupra familiei mele, în condițiile date.

Toate aceste fapte le-am probat cu diverse înscrisuri la dosar, iar prima instanță mi-a dat câștig de cauză cu reducerea pensiei de întreținere de la 25% la 16,6%. După aproximativ 20 de zile, fiica mea a depus un apel civil (tribunal) având ca și motive că ea este "actualmente elevă de liceu în ultimul an, face meditații la diverse materii și, mai ales, că urmează să susțină un potențial examen de admitere într-o instituție de învățământ superior." și că i s-a "încălcat dreptul la apărare" (datorită necomunicării unei precizări la întâmpinarea primei instanțe, considerată de partea ei ca și <i> cerere reconvențională </i>). Ulterior, ca răspuns la apelul civic efectuat, am depus o întâmpinare prin care am apărat prima sentință însoțită de diverse înscrisuri - certificate de naștere, adeverință venit ANAF, etc - depuse la dosar.

Date fiind cele de mai sus, ce șanse am să mențin prima sentință cu reducerea cuantumul de 16,6% din venit a pensiei de întreținere - și ce alte potențiale căi de atac mai are fiica mea dacă obțin ceea ce vreau?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumim din toată inima! Un an nou fericit vă dorim!
Vă salut!

Vă cer o părere juridică pe această cale pentru o situație particulară cu care mă confrunt. Sunt căsătorit legal cu actuala soție de aproximativ 10 ani, cu care mă înțeleg foarte bine și care a venit în căsnicia noastră cu doi copii din relațiile ei anterioare - o fată și un băiat. Acești copii nu au fost recunoscuți de tatăl lor și nici nu primesc vreo pensie de întreținere sau altfel de venit echivalent acesteia, ei fiind nerecunoscuți. Totodată, tatăl lor biologic nu dorește să-i recunoască. Eu am o fată de 18 ani cu prima soție de care am divorțat în 2002, care locuiește la mama ei și care primește pensie de întreținere de la mine conform unei decizii judecătorești de continuare a plății pensiei de întreținere cu care am fost de acord, de altfel.

Având în vedere că soția mea nu lucrează, eu fiind singura sursă de venit și, că ne înțelegem extraordinar de bine (eu+soția+copiii), am decis să adopt copiii ei ( să devin tatăl lor legal cu drepturi și obligații) - pe care oricum îi am în întreținere și care mă iubesc ca niște copii autentici. Soția mea este, categoric, de acord cu decizia pe care am luat-o.

Cum trebuie să procedez / unde să mă adresez ca să îi adopt și, astfel, să devin tatăl lor legal cu drepturi și obligații, ca să-i putem crește în deplinătatea legii, alături de soția mea?

(Menționez că în certificatele lor de naștere la rubrica "tatăl" nu este scris nimic, soția nu muncește - nu are nici-o calificare - iar tatăl biologic al copiiilor nu dorește să-i recunoască.)

Vă mulțumim anticipat pentru păreri și ajutor!