avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reducere pensie de întreținere după împlinirea a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reducere pensie de întreținere după împlinirea a 18 ani. Poate fi modificat procentul de 16,6% stabilit de prima instanță?

Bună seara,

Aș dori să vă întreb ce șanse am să obțin o reducere a pensiei alimentare retribuită fiicei mele, care are vârsta peste 18 ani?

În anul 2003 m-am despărțit de prima soție datorită unor neînțelegeri familiale, care nu mai puteau fi corectate. Eram căsătoriți de 5 ani, iar copilul nostru avea vârsta de 4 ani. De atunci, pe fondul menținerii acestor neînțelegeri și a imposibilității reluării oricăror discuții omenești, am pierdut orice legătură cu fosta soție și cu fata noastră - care nu-și cunoaște tatăl nici pe departe.

Drept urmare, a rezultat un proces de divorț, cu acordarea custodiei fetiței noastre mamei ei (i.e, fosta soție) care a primit pensie de întreținere până la vârsta de 18 ani - pe care a împlinit-o în urmă cu puțin timp - în cuantum de 25% din venitul lunar. Totodată cu ocazia majoratului am fost acționat în instanță (judecătorie) ca parte civilă de către fiica mea pentru menținerea pensiei de întreținere după 18 ani în cuantum de 25%.

Actualmente,

Sunt căsătorit legal cu actuala soție de aproximativ 10 ani, cu care mă înțeleg foarte bine și care a venit în căsnicia noastră cu doi copii școlari, proveniți din relațiile ei anterioare - o fată și un băiat - pe care îi întrețin și urmează să-i adopt ( am postat o întrebare și despre adopție, la care am primit răspuns). Acești copii nu primesc vreo pensie de întreținere , ei fiind nerecunoscuți. Soția mea nu produce nici-un venit deoarece e casnică, eu fiind obligat să lucrez în ture de noapte mai multe zile la rând - deci, singura sursă de venit (salarial - bugetar). Nu sunt bogat, am salariu modest. Reducerea acestei pensii de întreținere, din punctul meu de vedere, ar asigura evitarea unui impact negativ asupra familiei mele, în condițiile date.

Toate aceste fapte le-am probat cu diverse înscrisuri la dosar, iar prima instanță mi-a dat câștig de cauză cu reducerea pensiei de întreținere de la 25% la 16,6%. După aproximativ 20 de zile, fiica mea a depus un apel civil (tribunal) având ca și motive că ea este "actualmente elevă de liceu în ultimul an, face meditații la diverse materii și, mai ales, că urmează să susțină un potențial examen de admitere într-o instituție de învățământ superior." și că i s-a "încălcat dreptul la apărare" (datorită necomunicării unei precizări la întâmpinarea primei instanțe, considerată de partea ei ca și <i> cerere reconvențională </i>). Ulterior, ca răspuns la apelul civic efectuat, am depus o întâmpinare prin care am apărat prima sentință însoțită de diverse înscrisuri - certificate de naștere, adeverință venit ANAF, etc - depuse la dosar.

Date fiind cele de mai sus, ce șanse am să mențin prima sentință cu reducerea cuantumul de 16,6% din venit a pensiei de întreținere - și ce alte potențiale căi de atac mai are fiica mea dacă obțin ceea ce vreau?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:20, 5 Ianuarie 2018
Buna seara,
Cred ca cel mai bine este sa luati legatura cu un avocat care sa va apere in dosar.
Exista sanse sa va fie mentinuta sentinta dar ma intreb, fiica dumneavoastra, sange din sangele dumneavoastra, nu merita un ajutor daca intra la o facultate?
In 92% din cazuri sentinta de la fond nu se modifica.
In pkus nu are cum sa va dea o pesie mai mare de 16.6 din venit fiindca este ilegal.Dvs ati demonstrat ca mai aveti in intretinere doi copii,deci nu va avea nici o sansa nici morala nici legala de a primii mai mult de 16.6% asta daca va fi studenta si daca nu va avea si servici in paralel.
Daca eram in locul dvs ceream o pensie mai mica de 16% caci legea spune pana la 1/2 din venituri pentru 3 copii,pana in 16%poate sa insemne si 12% si 10%.
Deci eu as fi cerut pensia de pana in 10% aduceam si dovada ca am si un credit si o casa de intretinut si 3 guri de hranit si demonstram ca nu sunt doar o vaca de muls,copilul are drepturi dar si obligatii la fel cum are si fosta sotie.
Acum depinde aveti 4000 ron sau 9000 ron salariu si asta e important,caci instanta daca aveti 2000 ron da maxim 16.6% daca aveti 9000 ron poate sa dea si 8% pensie sau 10% caci asa 900 ron din 9000 ron 10% adica cu 900 ron de la mama pit sa anu ajunga unui copil rasfatat dar cum facem cu parintii care castiga 1300 ron?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci eu as fi cerut pensia de pana in 10% aduceam si dovada ca am si un credit si o casa de intretinut si 3 guri de hranit si demonstram ca nu sunt doar o vaca de muls,copilul are drepturi dar si obligatii la fel cum are si fosta sotie.

Da, pe dvs va cred.

D-le Raducu, dvs nu ati obtinut o reducere a pensiei ca aveti si alti copii, pt ca nu aveti, pana sa ii adoptati, nu sunt copiii dvs, asa cum gresit crede userul de mai sus, asa ca nu aveti obligatia sa ii intretineti, mama lor are.
Dvs aveti obligatia de intretinere fata de sotie, e adevarat, dar nu se justifica o reducere a pensiei pt copilul dvs daca nevasta e apta de munca. Inteleg ca vreti sa o tineti acasa si sa ii intretineti copiii, cu banii dvs faceti ce doriti, insa asta nu inseamna sa va prejudiciati copilul ca sa faceti asta.
Instanta a stabilit o pensie mai mica pt ca legal a putut sa o faca, procentul de 25% e maxim, dar nu e obligatoriu, pensia poate fi mai mica , instanta tinand cont de nevoile copilului dvs , de posibilitatile dvs financiare, si de toata conjunctura.
Copilul dvs nu prea are sanse la apel pt ca pune gresit problema, nu pt alte motive.
Dvs aveti obligatia de intretinere fata de sotie, e adevarat, dar nu se justifica o reducere a pensiei pt copilul dvs daca nevasta e apta de munca.

Si fosta nevasta a userului este apta de munca, de ce se considera doi copii mai putin importanti decat un copil care culmea, are si varsta si posibilitatea sa isi ia un job?
In plus, initiatorul topicului nu a spus ca doreste incetarea pensiei ci diminuarea ei cum este si firesc, mai ales ca va adopta cei doi copii. Sau copilul adoptat nu merita sa fie considerat egal in fata legii cu copilul natural?
In plus, puteti cere sa platiti o parte din pensie in natura ca puteti cumpara lucruri sau puteti plati direct meditatiile. Cereti sa va trimita pe mail chitantele de la meditatii, le platiti prin transfer bancar.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, fosta nevasta munceste, tocmai ca e apta de munca sau credeti ca a tinut copilul de la 4 ani numai din pensia utilizatorului raportata la un salariu modest, asa cum il numeste ?
Nu facem diferenta intre copii, facem diferentta doar intre ai nostri fata de care suntem datori, legal vb si ai alora. Mamica lor, ii putea da in judecata pt tatii acestora pt stabilirea paternitatii, daca nu ii putea intretine.
Apoi, intai sa ii adopte si atunci, putem vb de copii lui, corect, deocamdata nu sunt.
Iar in ce priveste meditatiile, chiar credeti ca le poate plati? Cred ca ar trebui intai sa intrebati cat inseamna pensia ca suma, pana sa sugerati ce sa plateasca cu ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara copil Ursul77 Ursul77 Buna ziua am un copil minor dintr-o relatie anterioara si de cateva luni am si 2 copii cu actuala mea sotie. Pentru pensia alimentara a primului copil nu ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere 75mary 75mary Fata din prima casatorie a sotului meu a implinit 18 ani in septembrie 2011 exact luna in care sotul meu a ramas fara servici incetand atunci sa-i mai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara majorata lungionut lungionut Am o hataraea judecatoreaca pe care o voi ataca in apel.Am doi copii , unul a inceput munca in luna septembrie ,tot in septembrie a fost depusa cerere de ... (vezi toată discuția)