am un copil minor dintr-o relatie anterioara si de cateva luni am si 2 copii cu actuala mea sotie.
Pentru pensia alimentara a primului copil nu am avut nimic stabilit pe cai oficiale. Mama copilului a vrut ca in lege, 25% din venituri (cam 1500 lei lunar) si asa am facut, nu am stat la discutii daca chiar are nevoie de acesti bani, ba chiar am acoperit in unele luni si alte cheltuieli neprevazute pt copil
Acum ca au aparut gemenii, as fi vrut sa reduc suma si am discutat despre asta cu mama primului copil.
Intentia mea era sa ne ghidam din nou dupa lege si asta inseamna cam 17% din salariul meu (am impartit procentul de 50% la 3 copii), deci cam 1200 lei lunar.
Problema e ca ea nu este deloc de acord cu reducerea sumei pentru ca spune ca noi ne permitem oricum, in timp ce ea castiga ceva mai putin decat mine.
Actuala mea sotie are un salariu foarte mare, mult mai mare decat al meu si mama primului copil si-a dat seama de asta in timp.
A spus ca nu e normal ca cei 2 copii cu sotia mea sa aiba mai multe decat baiatul nostru si oricat am incercat sa ii explic ca si daca ar avea mai multe, asta ar fi pentru ca sotia mea castiga mult mai mult decat mine si decat ea, nu intelege.
Ameninta ca daca o sa ii dau mai putin o sa apeleze la instanta.
Pe langa problema financiara in sine - eu personal nu imi permit o suma mai mare de atat pt copiii mei si nu e normal sa conteze venitul actualei sotii in calculul sumei pt fiul meu cu alta femeie- mai e si problema principiilor.
Vreau sa tratez toti copiii la fel si nu as vrea sa ajunga sa dea sotia mea bani practic pt primul meu copil.
Mai mentionez 3 lucruri:
- am si o rata extrem de mare pt un credit facut acum mai multi ani (inainte sa am copii) si totusi am calculat intotdeauna venitul net, fara sa pun la socoteala rata
- chiar si in conditiile sumei reduse, daca mama copilului ar aloca 25% din veniturile ei pt ca are un singur copil in intretinere, s-ar ajunge la aproximativ 2000-2300 lei lunar pt copil, o suma mai mult decat rezonabila pt intretinere.
- pe laga partea materiala, am fost un tata implicat in viata copilulu de cand s-a nascut si pana acum (are 4 ani) si nu se va schimba nimic aici. Il vizitez de cel putin 2 ori pe saptamaa, cel putin 2 weekenduri pe luna vine la mine si sotia mea acasa plus cateva mini-vacante pe an. As fi disponibil si pt mai mult, dar atat vrea mama lui si nu am insistat.
As vrea sa stiu daca in instanta i s-ar da dreptate in conditiile descrise mai sus (pentru care am dovezi).
In plus, as vrea sa stiu daca ar fi amestecata si sotia mea intr-un eventual proces (sa fie chemata in instanta, sa se ceara adeverinte cu salariul ei de la firma unde lucreaza etc)
Am citit mai multe thread-uri din forum pe tema pensiei, dar nu am gasit nimic similar.
Am scris mult pt ca am vrut sa redau toata situatia si va multumesc anticipat pt ajutor
Procentul maxim ce l-ar putea fixa instanta e de 16.6 % din venitul dvs net. Se poate fixa si mai putin pt ca se are in vedere ca ambii parinti contribuie la intretinerea copilului si se raporteaza l anevoile copilului.
Nu puteti plati mai putin ca asa decideti dvs, va trebui sa va adresati instatei pt micsorarea pensiei motivand ca vi s-au mai nascut 2 copii.
[/quot Procentul maxim ce l-ar putea fixa instanta e de 16.6 % din venitul dvs net]
asta este ce voiam sa aflu, in cazul in care deschide proces, daca i se poate da un procent mai mare de 16,6 cat am propus si eu. Va multumesc pt raspuns
[quot Nu puteti plati mai putin ca asa decideti dvs, va trebui sa va adresati instatei pt micsorarea pensiei motivand ca vi s-au mai nascut 2 copii]
Cuantumul de pana acum a fost stabilit de noi, fara sa ne adresam vreodata instantei. Micsorarea nu poate fi facuta fara instanta?
Ba ar putea, insa cum daca nu va intelegeti ?
Oricum sunteti obligat sa va informati despre beneficiile medierii, iar mama va fi invitata si ea la mediere, poate ajungeti la mediator la un acord, iar acordul il depuneti in instanta pt a emite o hot de expedient , ori la notar pt autentificare.
informarea privitor la beneficiile medierii o poate face si avocatul dvs. sau insatnta. oricum, fara o hotarare judecatoreasca adica fara proces prin care sa se ia aventual act de acordul de mediere ( sau de o tranzactie dintre dvs) nu veti avea niciodata o situatie certa si va puuteti trezi cu surprize in sensul ca nu va recunoaste ca i-ati platit benevol ceva