avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Activitate L.D.Ionescu

Activitate L.D.Ionescu

Buna ziua , din nou , iata , dupa aproape 5 ani .
In urma raspunsului de data trecuta , dupa calculele mele , pe data de 01 Ian 2022 ar interveni termenul de prescriptie de 5 (+1) ani de la ultima adresa de infiintarea popririi . din data de 02 Feb 2016 , timp in care cei de la ANAF nu au mai trimis nici o adresa . Intrebarea este : pot depune , sau nu , actiune in instanta pt. cerererea de intervenire a termenului de prescriptie incepand cu data de 01 Ian 2022 ? Recunosc , practic , cer o a doua opinie de la dvs . pt. ca am mai primit un raspuns care este in totala opozitie cu ce am inteles eu , culmea citandu-se aceeasi lege , si anume 207/2015 ! Iata , citez :

"Documentele primite sunt Înștiințări de înființare a popririi, iar nu simple notificări astfel încât, în considerarea lor, rezultă că executarea silită a fost începută, existând și dosar de executare deschis; motiv pentru care termenul de 5 ani menționat nu este incident; acesta fiind un termen reglementat de art. 215 Cod proc. fiscală în privința dreptului de a începe executarea silită – „Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept”.

Așadar, executarea silită în cazul de față a fost începută deja, în interiorul termenului legal de 5 ani, deci prescripția nu este incidentă.

De asemenea, art. 227 alin. (6) prevede că „Executarea silită a creanţelor fiscale nu se perimă.”, astfel încât, chiar dacă ANAF nu a efectuat niciun act de executare în perioada menționată de dvs. (2016-prezent) acest fapt nu produce efecte asupra exigibilității creanței fiscale.

Cu alte cuvinte, această sumă este datorată în continuare."

Deci , ce sa ( mai ) cred ?
Multumesc , inca o data .Am gasit cele doua adrese primite , acestea avand titulatura de : " Adresa de instiintare privind infiintarea popririi ", in baza art.236 din legea 207/2015 . Ultima dateaza din 1 FEB.2016 . Se considera aceste adrese ca fiind intreruptive ? Daca da ,inseamna ca trebuie sa mai astept inca un an si deabia apoi sa incep demersurile pt. prescriere , nu ?
Multumesc pentru raspuns .
Recunosc , inca nu sunt pe deplin lamurit in ceea ce priveste intreruperea cursului prescriptiei . Poate fi asimilata celor doua somatii/notificari ca un nou T0(T zero) ?Sper sa imi puteti raspunde s la aceasta dilema . Oricum , sunt interesat sa incerc rezolvarea acetei situatii si am nevoie de asistenta si reprezentare pana la final , in caz ca exista sanse . De aceea , va rog sa-mi spuneti daca , unde si cand imi puteti acorda o sedinta de consiliere si cat costa o astfel de intalnire .
Pe data de 31 Ianuarie 2018 se implinesc 5 ani de la decizia definitiva a Tribunalului Mures prin care sunt "condamnat"la executare silita , in solidar cu un SRL pe care l-am avut cu 20 de ani in urma , in calitate de administrator si asociat unic .Schema clasica , in care fiscul iti inventeaza ( in acest caz ,la peste 12 ani de la incetarea activitatii firmei !?) , multiplica abuziv si aberant datorii sau pagube care nu au fost , iar daca nu ai puterea sa lupti in justitie , bineinteles pierzi !...
Suma , desi nu cred ca ar conta , este undeva la 100.000 EUR.
Intrebarea este urmatoarea : exista termen de prescriptie a acestei decizii , sau voi ramane dator pe vaiata statului ?
Mentionez ca nu am avut decat venituri minime in 5-6 luni din ultimii 5 ani , nu detin proprietati si nici bani in conturi bancare . In acest timp am primit 2 somatii de plata de la fisc , ultima acum 2,5 ani , fara urmari efective , pt. ca nu au avut ce sa execute .
Multumesc pt. atentie , si , anticipat , pt. raspuns .

D. Ionescu