avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Decizie de executare silită veche de 5 ani, ...
Discuție deschisă în Executare silită

Decizie de executare silită veche de 5 ani, nematerializată. Care e termenul de prescripție?

Pe data de 31 Ianuarie 2018 se implinesc 5 ani de la decizia definitiva a Tribunalului Mures prin care sunt "condamnat"la executare silita , in solidar cu un SRL pe care l-am avut cu 20 de ani in urma , in calitate de administrator si asociat unic .Schema clasica , in care fiscul iti inventeaza ( in acest caz ,la peste 12 ani de la incetarea activitatii firmei !?) , multiplica abuziv si aberant datorii sau pagube care nu au fost , iar daca nu ai puterea sa lupti in justitie , bineinteles pierzi !...
Suma , desi nu cred ca ar conta , este undeva la 100.000 EUR.
Intrebarea este urmatoarea : exista termen de prescriptie a acestei decizii , sau voi ramane dator pe vaiata statului ?
Mentionez ca nu am avut decat venituri minime in 5-6 luni din ultimii 5 ani , nu detin proprietati si nici bani in conturi bancare . In acest timp am primit 2 somatii de plata de la fisc , ultima acum 2,5 ani , fara urmari efective , pt. ca nu au avut ce sa execute .
Multumesc pt. atentie , si , anticipat , pt. raspuns .

D. Ionescu
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: L.D.Ionescu , utilizator 09:53, 14 Decembrie 2021
Daca nu v-ati aparat la fond pe calea dreptului material si daca exista impotriva dvs o hotarare judecatoreasca definitiva, atunci aceasta poate fi pusa in executare conform cu dispozitiile art.706 C.pr.civ., respectiv Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. Important de mentionat este faptul ca prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanelor interesate, in speta a debitorului, deoarece normele care reglementeaza aceste aspecte nu sunt de ordine publica. Acum, daca cursul prescriptiei se intrerupe, conform cu dispozitiile art.709 C.pr.civ., atunci va curge un nou termen de prescriptie, de fiecare data cand cursul prescriptiei este intrerupt. Pe de alta parte, exista anumite institutii precum perimarea executarii silite sau incetarea executarii silite sau alte institutii din aceasta materie care pot fi incidente cu succes in favoarea dvs. Pe de si de alta parte, dvs puteti solicita in instanta constatarea intervenirii prescriptiei daca considerati ca aceasta s-a produs.
Multumesc pentru raspuns .
Recunosc , inca nu sunt pe deplin lamurit in ceea ce priveste intreruperea cursului prescriptiei . Poate fi asimilata celor doua somatii/notificari ca un nou T0(T zero) ?Sper sa imi puteti raspunde s la aceasta dilema . Oricum , sunt interesat sa incerc rezolvarea acetei situatii si am nevoie de asistenta si reprezentare pana la final , in caz ca exista sanse . De aceea , va rog sa-mi spuneti daca , unde si cand imi puteti acorda o sedinta de consiliere si cat costa o astfel de intalnire .
Ati identificat corect articolele de lege care clarifica dilema dvs, atat dispozitiile art.709 C.pr.civ., cat si art.217 C.pr.fis. reglementeaza efectul intreruptiv de prescriptie al unui act de executare silita indeplinit in cursul executarii silite, cu referire in speta data la cele doua somatii primite, daca au fost respectate dispozitiile art.697 C.pr.civ. relative la constatarea efectuarii actelor de executare, care ne spun ca executorul judecatoresc este obligat sa incheie procese verbale ...etc (a se vedea articolul indicat). Pentru o consultatie juridica trebuie sa va adresati unui avocat, pe care il puteti gasi fie in sectiunea consultanti dedicata, fie pe siteul baroului, fie prin recomandarile primite de la cunoscutii dvs.
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Multumesc , inca o data .Am gasit cele doua adrese primite , acestea avand titulatura de : " Adresa de instiintare privind infiintarea popririi ", in baza art.236 din legea 207/2015 . Ultima dateaza din 1 FEB.2016 . Se considera aceste adrese ca fiind intreruptive ? Daca da ,inseamna ca trebuie sa mai astept inca un an si deabia apoi sa incep demersurile pt. prescriere , nu ?
Da, prescriptia extinctiva este intrerupta prin comunicarea celor doua somatii. Daca este vorba despre creante fiscale termenul de prescriptie este de 5 ani. A se vedea si art.110 si 111 din actul normativ indicat de dvs. Parerea mea este ca fiscul nu o sa neglijeze termenele ca sa intervina prescriptia extinctiva in favoarea dvs, pentru ca ar trebui sa fie trasi la raspundere angajatii lor, care din indolenta ar lasa termenele sa curga, ceea ce nu se prea mai intampla de cativa ani buni incoace.

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie avas avas Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind ... (vezi toată discuția)
Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)
Prescrie imprumut in cit timp? gemilia gemilia AM CONTRACT DE IPOTECA PE CASA PT SUMA DE 2000 EURO PE UN AN DAR DOSARU EXECUTOR E DIN 2009 ,SA DEPUS SCTE LA DOSAR PINA IN 2010 MAI PRIMEAM SI EU CEVA ... (vezi toată discuția)