Daca nu v-ati aparat la fond pe calea dreptului material si daca exista impotriva dvs o hotarare judecatoreasca definitiva, atunci aceasta poate fi pusa in executare conform cu dispozitiile art.706 C.pr.civ., respectiv Dreptul de a obține executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. Important de mentionat este faptul ca prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanelor interesate, in speta a debitorului, deoarece normele care reglementeaza aceste aspecte nu sunt de ordine publica. Acum, daca cursul prescriptiei se intrerupe, conform cu dispozitiile art.709 C.pr.civ., atunci va curge un nou termen de prescriptie, de fiecare data cand cursul prescriptiei este intrerupt. Pe de alta parte, exista anumite institutii precum perimarea executarii silite sau incetarea executarii silite sau alte institutii din aceasta materie care pot fi incidente cu succes in favoarea dvs. Pe de si de alta parte, dvs puteti solicita in instanta constatarea intervenirii prescriptiei daca considerati ca aceasta s-a produs.
Multumesc pentru raspuns .
Recunosc , inca nu sunt pe deplin lamurit in ceea ce priveste intreruperea cursului prescriptiei . Poate fi asimilata celor doua somatii/notificari ca un nou T0(T zero) ?Sper sa imi puteti raspunde s la aceasta dilema . Oricum , sunt interesat sa incerc rezolvarea acetei situatii si am nevoie de asistenta si reprezentare pana la final , in caz ca exista sanse . De aceea , va rog sa-mi spuneti daca , unde si cand imi puteti acorda o sedinta de consiliere si cat costa o astfel de intalnire .
Ati identificat corect articolele de lege care clarifica dilema dvs, atat dispozitiile art.709 C.pr.civ., cat si art.217 C.pr.fis. reglementeaza efectul intreruptiv de prescriptie al unui act de executare silita indeplinit in cursul executarii silite, cu referire in speta data la cele doua somatii primite, daca au fost respectate dispozitiile art.697 C.pr.civ. relative la constatarea efectuarii actelor de executare, care ne spun ca executorul judecatoresc este obligat sa incheie procese verbale ...etc (a se vedea articolul indicat). Pentru o consultatie juridica trebuie sa va adresati unui avocat, pe care il puteti gasi fie in sectiunea consultanti dedicata, fie pe siteul baroului, fie prin recomandarile primite de la cunoscutii dvs.
Multumesc , inca o data .Am gasit cele doua adrese primite , acestea avand titulatura de : " Adresa de instiintare privind infiintarea popririi ", in baza art.236 din legea 207/2015 . Ultima dateaza din 1 FEB.2016 . Se considera aceste adrese ca fiind intreruptive ? Daca da ,inseamna ca trebuie sa mai astept inca un an si deabia apoi sa incep demersurile pt. prescriere , nu ?
Da, prescriptia extinctiva este intrerupta prin comunicarea celor doua somatii. Daca este vorba despre creante fiscale termenul de prescriptie este de 5 ani. A se vedea si art.110 si 111 din actul normativ indicat de dvs. Parerea mea este ca fiscul nu o sa neglijeze termenele ca sa intervina prescriptia extinctiva in favoarea dvs, pentru ca ar trebui sa fie trasi la raspundere angajatii lor, care din indolenta ar lasa termenele sa curga, ceea ce nu se prea mai intampla de cativa ani buni incoace.