avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita.intrerupere ,suspendare curs ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie

Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o executare silita , mai subzista motivul de suspendare avand in vedere ca cel impotriva caruia curge termenul de prescriptie nu a fost impidicat sa exercite un act de intrerupere respectiv executarea silita.
Intrbare : Poate fi suspendat si intrerupt concomitent cursul prescriptiei sau prin actul de intrerupere cauza suspendarii a incetat ? Am uitat sa mentionez ca exista un titlu executoriu , bilete la ordin, Pe baza lor
s-a pornit executare in 2006 ,executare ce a fost respinsa in anul 2008, iar formele anulate.Tot in 2006 s-a introdus actiunea pauliana. care e si acum la fond. In 2008 si 2009 pe baza biletelor s-au deschis 2 noi dosare de executare silita la care s-a cerut incuviintarea instantei deabia la sfarsitul anului 2011 , prima somatie fiind trimisa de executor in 2012. Intrebarea este : a fost suspendat cursul prescriptiei dreptului de a cere ececutarea silita prin actiunea pauliana introdusa ?
Concret , vroiam sa stiu Poate fi suspendat si intrerupt concomitent cursul prescriptiei sau prin actul de intrerupere cauza suspendarii a incetat ? Asta pentru ca se spune ca suspendarea intervine atunci cand creditorul se afla in imposibilitate de a face un act de intrerupere. Tinand cont de faptul ca acest creditor a facut un act de executare deci de intrerupere , rezulta ca nu se afla in imposibilitatea mai sus mentionata si implicit nu exista conditia de suspendare ci doar de intrerupere. Punctez : dreptul de a cere executarea silita poate fi si intrerupt si suspendat in acelasi timp sau e ori una ori alta . Ma gandesc ca efectuarea unui act de executare dovedeste faptul ca acest creditor nu era in imposibilitatea de a face un act de intrerupere si implicit nu exista conditia suspendarii. Cum este de fapt ?


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cel mai recent răspuns: vas1955 , utilizator 08:37, 23 Martie 2012
in opinia mea actiunea pauliana fiind o actiune care vizeaza realizarea dr creditorului intrerupe atat prescriptia cat si perimarea executarii silite
Regula generala privind inceputul prescriptiei dreptului de a cere executarea silita este reglementata in Codul de procedura civila, Cartea V - “Despre executarea silita”, Capitolul I – “Dispozitii generale”, Sectiunea a III-a – “Prescriptia dreptului de a cere executarea silita”, art. 405 alin. (2). Acesta prevede ca “termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita”.
In doctrina insa, in cadrul unei analize din ultimii ani privind prescriptia dreptului de a cere executarea silita, s-a facut referire la dispozitiile art. 17 alin. (3) din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, potrivit carora “in cazul cand prescriptia a fost intrerupta printr-o cerere de chemare in judecata ori de arbitrare (…noua prescriptie nu incepe sa curga cat timp hotararea de admitere a cererii nu a ramas definitiva (…”
Acest text legal nu poate fi insa incident in materia institutiei prescriptiei dreptului de a cere executarea silita.
Art. 1868 C. civ. face referire la intreruperea cursului prescriptiei extinctive in cazul dreptului la actiune, iar nu a dreptului de a cere executarea silita,care este asigurat de existenta unui titlu executoriu.
Oricum pauliana putea cel mult suspenda cursul prescriptiei nu-l putea intrerupe.
Nelamurirea mea este :

Cursul prescriptiei poate fi si suspendat si intrerupt sau daca s-a facut un act de intrerupere conditia suspendarii nu mai e ?

mda..constat ca nu distingi intre suspendare si intrerupere si care ar fi efectele actiunii pauliene..:(
Multumesc pentru raspunsuri ! Tocmai de aia intreb pe forum pentru ca nu "disting". Altfel ce as mai cauta pe aici ?! Oricum ai avut pana acum cele mai multe argumente dar ai lasat-o in coada de fish
:D da pe povesti merg bine..la spetza vad;)

Alte discuții în legătură

Intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare silita vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si oexecutare ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut / contract de garantie ELLABV ELLABV in 1999 s-a facut un contract de imprumut in bani, termen de rambursare 1 an, in cazul nerambursarii creditului imprumutatorul poate cere exutarea silita. ... (vezi toată discuția)