avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in cat timp se poate executa o hotarare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in cat timp se poate executa o hotarare?

Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand am incercat sa o execut mi-au spus ca s-a prescris.
Cererea de chemare in judecata am facut-o in 2007.
In ianuarie 2009 hotararea a ajuns de la ICCJ la Tribunal.
Ce pot face acum?
In cat timp pot trece la executarea unei hotarari?
va multumesc!




Cel mai recent răspuns: Adeleide , utilizator 07:23, 11 Noiembrie 2011
Art. 405 c.proc.civ.
Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
daca s-a prescris, probabil e vorba despre termenul de investire cu forma executorie a hotararii...
iar dv. trebuia sa depuneti cerere de investire la Tribunal (in acest caz)...
probabil...ca sunteti in intarziere...
Nu stiu cum stau scriptic imprejurarile...ca sa va ajut cu un raspuns precis...
Mult noroc...
Intr-adevar art. 405 cod proc. civ prevede:
"dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani.
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie".

Insa, art. 4051 C. proc. civ prevede:
" Cursul prescriptiei se suspenda:
a) in cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescriptie a dreptului material la actiune;
b) pe timpul cat suspendarea executarii silite este prevazuta de lege ori a fost stabilita de instanta sau de alt organ jurisdictional competent;
c) atata timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire;
d) in alte cazuri prevazute de lege.
Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.
Prescriptia nu se suspenda pe timpul cat executarea silita este suspendata la cererea creditorului urmaritor.

Iar art. 4052 C. proc. civ:
" Cursul prescriptiei se intrerupe:
a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile Art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile Art. 371^6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.
Dupa intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.

Art. 4053
Dupa implinirea termenului de prescriptie creditorul poate cere repunerea in acest termen, numai daca a fost impiedicat sa ceara executarea datorita unor motive temeinice.
Cererea de repunere in termen se introduce la instanta de executare competenta, in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii."

Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani de la data in care hotararea a ramas definitiva, fiind vorba despre un litigiu comercial, hotararea ramane definitiva la fondul cauzei, cu alte cuvinde de la data cand instanta de fond vi-a comunicat hotararea acasa fiind in comercial este definitiva, exercitarea caii de atac din partea asiguratorului nu suspenda executarea propriu zisa a hotararii.
De aceea va sfatuiesc sa calculati de la data comunicarii hotararii si daca nu s-au impinit 3 ani, v-a adresati de urgenta executorului judecatoresc in vederea inceperii formalitatilor necesare punerii in executare a hotararii prin formalitatea "popririi conturilor bancare ale societatii de asigurari"
Atentie nu va trebui sa investiti hotararea cu formula executorie, si doar trebuie legalizata tocmai motivat de faptul ca suntem in prezenta unui litigiu comercial, iar hotararile pronuntate de catre instantele de judecata in comercial sunt executorii de drept
Succes
Va multumesc tuturor!din nefericire, nu am toate actele la indemana in acest moment pentru a fi foarte riguroasa!daca imi permiteti,voi reveni !in cazul in care termenul de prescriptie al executarii incepe de la pronuntarea instantei de fond-Tribunal-acesta s-a implinit deja!
Tot din pacate,am pierdut timp si cu investirea!
Dreptul la actiune s-a prescris si el....!
Termenul in care s-a putut exercita dreptul de a executa hotararea definitiva nu a suferit cumva o intrerupere in timpul demersurilor partii adverse?Mi se pare caraghios sa am o hotarare care sa imi dea dreptate si pe care sa nu o pot folosi!
Oricum,multumiri sincere!

Alte discuții în legătură

Executare stiuculita stiuculita Buna seara. Am si eu o nedumerire. Am pierdut un proces in anul 2010 luna ianuarie si prin sentinta trebuie sa platesc anumite sume si penalitati pentru ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere sorin85 sorin85 Buna ziua, As vrea sa stiu in cazul existentei unei sentinte judecatoresti civile prin care esti obligat la plata unei sume catre terti,in ... (vezi toată discuția)
Executare silita-prescriptie? teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema: am investit cu formula executorie un titlu in termen legal. De la momentul primirii prin posta(asa am ... (vezi toată discuția)