Concediul de maternitate se acorda inainte si dupa nastere pe o perioada de cel mult 126 zile. In functie de data cand ati solocitat concediul prenatal, se calculeaza diferenta pentru concediul postnatal.
De regula, concediul prenatal se acorda pe o durata de 63 zile anterioare datei previzibile a nasterii, iar concediul postanal dureaza tot 63 de zile. Dar poate varia intre 42 si 63, in functie de data cand ati intrat in concediu prenatal. Abia dupa ce sunt implinite minim 42 de zile de concediul postanal veti putea beneficia de indemnizatia pentru crestere copil.
Cel mai bine este sa vb cu medicul dvs de familie, va va lamuri cu privire la data la care concediul postanal inceteaza.
Daca mama indeplineste condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente, pentru a se beneficia de indemnizatia pentru CCC începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, cererea trebuie sa fie depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data incetarii concediului de maternitate.
Asadar vei depune dosarul pentru indemnizatie de crestere copil in termen de 60 de zile de la finalizarea concediului de maternitate (minim 42 de zile de postnatal).
In categoria autoritatilor publice intra: Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul, consiliile locale alese din comune, orase si din subdiviziuni administrativ teritoriale ale municipiilor, primarii alesi, consiliile judetene alese, prefectul ( prefectura ), instantele judecatoresti, parchetele care functioneaza pe langa instantele judecatoresti, Consiliul Superior al Magistraturii.
Institutiile publice sunt persoane juridice care desfasoara activitati excluse initiativei private, ceea ce inseamna ca nu pot fi desfasurate de persoane fizice si nici de persoane juridice de drept privat. Din categoria institutiilor publice fac parte: INM, IML "Mina Minovici", Institutul de Expertize Criminalistice, Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, Banca Nationala a Romaniei, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Notarilor Publici, Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti etc.
E posibil ca la fisa medicala sa te intrebe de antecedente medicale ale parintilor. Dar in niciun caz nu iti vor da inapt doar pentru ca parintii au diverse afectiuni, atat timp cat tu esti clinic sanatos. Cei de la resurse umane verifica dosarul care trebuie sa contina: cererea de inscriere, fisa medicala ,copii diplome, c.I. permis, fotografii, autobiografia, tabel cu rude etc.
Faptul ca tatal tau sufera de aceasta afectiune nu te impiedica sa te inscrii si sa sustii examenul de admitere.
Nu este necesar sa mentionezi in autobiografie despre antecedentele medicale ale parintilor tai.
In legatura cu starea ta buna de sanatate, asta va fi confirmata/infirmata in urma analizelor medicale si ale investigatiilor ce se impun in vederea depunerii dosarului de inscriere.