cererea trebuie facuta intr-un termen?
si cel mai bine ar fi sa fie trimisa prin posta cu confirmare de primire?
Firma la care au lucrat un grup de angajati nu i-a platit pe luna decembrie iarin luna aprilie si-a cerut insolventa in instanta,lucru acceptat de instanta care a desemnat un lichidator judecatoresc.
Pentru a accesa fondul pentru plata creantelor de unde pot primii urmatoarele acte:
– o copie a hotărârii judecătorești definitive de deschidere a procedurii de insolvenţă;
– situaţia datoriilor salariale;
– copii de pe statele de plată, de pe fişele de lichidare ale persoanelor ale căror raporturi de muncă au încetat.
incalcarea unui paragraf di Contractul de Munca ,adica neplata salariului la timp.
Dar mai intersant este cum perioada pe care -ti suspenda contractul de munca este trecuta ca absente nemotivate avand in vedere ca el decide cand se face cercetarea disciplinara si nu angajatul.
Cu referire la cele intrebate mai sus va supun atentiei un caz real:
Un angajat ,dupa ce firma prestatoare de servicii(oarecare) ,la care era angajat, pierde contractul cu beneficiarul ,refuza sa mai ramana la acesta firma si decide sa continue cu firma care preia contractul.
Fosta firma refuza sa accepte demisia acestuia,fara preaviz, si ii suspenda contractul pentru efectuarea cercetarii disciplinare.
Aceasta cercetare are loc dupa 60 de zile de la momentul cand angajatul a anuntat demisia fara preaviz.
in final fostul angajator ii comunica acestuia ca s-a reziliat contractul cu art 61.lit.a(culpa angajatului) si in nota de lichidare ii trece perioada cat a avut contractul suspendat pentru cercetare disciplinara ca zile de absenta 42,43 de zile.
Sesizat I.T.M. -ul, de catre fostul angajat, nu vede nimic incorect.
Va rog daca se poate o pinie separata!
ok
in concluzie daca pana acuma cercetarea disciplinara se facea in maxim 3o de zile de la luarea la cunostiinta a faptei de catre angajator ,acuma angajatorul poate sa tergivizeze in intervalul de 6 luni.
Multumesc.
Multumesc
deci , nu mai este importanta data la care angajatorul ia la cunostinta de savarsirea faptei ci data la care este inregistrat raportul final si de la care incep sa curga cele 30 de zile pana la chemarea angajatului in cauza la comisia de disciplina.
Sper ca am intels bine si nu am fost prea insistent.
Ok pentru raspuns,dar am inteles ca in urma unei hotarari a Curtti Constitutionale termenul de 30 de zile decurge de la intocmirea referatului facut de persoana obligatie de catre angajator catre comisia de disciplina si nu de la luarea la cunostinta a faptei de catre angajator si doream sa stiu care este termenul de la luarea la cunostinta a faptei de catre angajator si cand intocmeste referatul persoana abilitata de catre angajator.Dacă este un termen dat.
Multumesc
Daca C.C. a decis ca termenul de 30 de zile sa treaca de la efectuarea referatului de catre persoana abilitata pana la efectuarea cercetarii disciplinare , cat trebuie sa treaca de la luarea la cunostinta a faptei de catre angajator la intocmirea raportului?
Asa cum am spus in prima intrebare nu am primit ultimul salariu si celelalte drepturi.
In situatia mea mai sunt circa 60 de colegi.
Putem merge in instanta printr-o petitie comuna?
Vorbesc strict de recuperarea drepturilor banesti si nu despre celelalte incalcari ale legislatiei muncii..
Am lucrat la un angajator, cu forme legale,pana .pe data de 31.12.2017 dupa care mi-am dat demisia fara preaviz,se implinea si termenul de 90 de zile a perioadei de proba, si fostul angajator refuza sa-mi de-a salariu .pe luna decembrie.
Cum trebuie sa procedez?