avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen referat cercetarea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen referat cercetarea disciplinara

Daca C.C. a decis ca termenul de 30 de zile sa treaca de la efectuarea referatului de catre persoana abilitata pana la efectuarea cercetarii disciplinare , cat trebuie sa treaca de la luarea la cunostinta a faptei de catre angajator la intocmirea raportului?
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
Luptatorul dac, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 17 Martie 2018
Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Nici Codul muncii şi nici un alt text legal nu prevede vreun termen între momentul primirii de către salariat a invitaţiei la cercetare şi data cercetării. Existenţa unui termen scurt între primirea convocării la cercetare şi data stabilită pentru cercetarea disciplinară se sancţionează cu nulitatea absolută, doar dacă salariatul dovedeşte existenţa unei vătămări.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ok pentru raspuns,dar am inteles ca in urma unei hotarari a Curtti Constitutionale termenul de 30 de zile decurge de la intocmirea referatului facut de persoana obligatie de catre angajator catre comisia de disciplina si nu de la luarea la cunostinta a faptei de catre angajator si doream sa stiu care este termenul de la luarea la cunostinta a faptei de catre angajator si cand intocmeste referatul persoana abilitata de catre angajator.Dacă este un termen dat.
Multumesc
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 817 din 5 decembrie 2012, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012 (Decizia 16/2012) privind examinarea recursurilor in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la calcularea termenului de 30 de zile in care trebuie aplicata sanctiunea disciplinara conform dispozitiilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii, respectiv momentul de la care incepe sa curga acest termen.

Astfel , "In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.”
Multumesc
deci , nu mai este importanta data la care angajatorul ia la cunostinta de savarsirea faptei ci data la care este inregistrat raportul final si de la care incep sa curga cele 30 de zile pana la chemarea angajatului in cauza la comisia de disciplina.
Sper ca am intels bine si nu am fost prea insistent.
Sunt doua termene pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare :
- unul de 30 de zile, de la data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

- unul de 6 luni, de la data savarsirii faptei.

Alte discuții în legătură

Prescrierea abaterii disciplinare - termen? alex_bis alex_bis Buna ziua, Potrivit Codului Muncii, art.252 alin (1) - Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in ... (vezi toată discuția)
Concediul medical pe perioada cercetarii disciplinare. nico2001 nico2001 Buna ziua, Va supun atentiei un caz de control in gestiune urmat de cercetare disciplinara. Raportul in urma controlului s-a intocmit si avizat de angajator + ... (vezi toată discuția)
Termen aplicare sanctiune disciplinara la locul de munca roxynice roxynice Va rog sa ma lamuriti daca se poate, daca am savarsit o abatere disciplinara in data de 27 octombrie 2012 si in data de 18 ianuarie 2013 am fos informat ca ... (vezi toată discuția)