Buna seara ,
Acum exista posibilitatea emiterii acelui certificat de la primaria de sector . In Bucuresti , sectorul 3 elibereaza acest certificat de cativa ani , iar pt sectorul 2 , dupa multe drumuri , am reusit sa ii conving ca sunt obligati sa il elibereze .
Antik a scris:
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 919
Prezumţia de posesie şi prezumţia de proprietate
(1) Până la proba contrară, acela care stăpâneşte bunul este prezumat posesor.
(2) Detenţia precară, odată dovedită, este prezumată că se menţine până la proba intervertirii sale.
(3) Până la proba contrară, posesorul este considerat proprietar, cu excepţia imobilelor înscrise în cartea funciară.
Referitor la alin1 din acest articol de lege, exista vreo autoritate care sa elibereze o certificare precum posesorul este considerat propietar pana la proba contrara ?
Am inteles ca, primaria poare elibera un act administrativ din care reiese faptul ca posesorul este cunoscut ca fiind stapanitorul unui bun si astfel se prezuma a fi propietarul bunului.
Insa ,Primaria oricare ar fi ea, nu va emite acest act.
Am inteles ca notarul la cererea persoanei interesate poate elibera o incheiere de constatare prin care constata ca bunul este propietatea faptica a solicitantului, dar numai in baza actului emis de primarie ,iar in absenta acestuia ,solicitantul se va adresa direct OCPI solicitand deschiderea si notarea in CF a posesiei faptice, simultan oficiul de CF va deschide o actiune in instanta solicitand constatarea refuzata de primarie si notar.
Stiu ca va fi f.geru de raspuns la acest subiect deoarece ar face loc unor speculatii ale samsarilor de terenuri, insa scopul este informativ si educativ.
Orice comentariu este de prisos