CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 919
Prezumţia de posesie şi prezumţia de proprietate
(1) Până la proba contrară, acela care stăpâneşte bunul este prezumat posesor.
(2) Detenţia precară, odată dovedită, este prezumată că se menţine până la proba intervertirii sale.
(3) Până la proba contrară, posesorul este considerat proprietar, cu excepţia imobilelor înscrise în cartea funciară.
Referitor la alin1 din acest articol de lege, exista vreo autoritate care sa elibereze o certificare precum posesorul este considerat propietar pana la proba contrara ?
Am inteles ca, primaria poare elibera un act administrativ din care reiese faptul ca posesorul este cunoscut ca fiind stapanitorul unui bun si astfel se prezuma a fi propietarul bunului.
Insa ,Primaria oricare ar fi ea, nu va emite acest act.
Am inteles ca notarul la cererea persoanei interesate poate elibera o incheiere de constatare prin care constata ca bunul este propietatea faptica a solicitantului, dar numai in baza actului emis de primarie ,iar in absenta acestuia ,solicitantul se va adresa direct OCPI solicitand deschiderea si notarea in CF a posesiei faptice, simultan oficiul de CF va deschide o actiune in instanta solicitand constatarea refuzata de primarie si notar.
Stiu ca va fi f.geru de raspuns la acest subiect deoarece ar face loc unor speculatii ale samsarilor de terenuri, insa scopul este informativ si educativ.
trandafir2
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Raspunsul la speta ridicata (informativ si educativ) de dvs se afla in textele din Legea 7/1996.
Articolul 13
(1) În cazul imobilelor care fac obiectul înregistrării sistematice, în lipsa actelor doveditoare ale dreptului de proprietate, în documentele tehnice se va înscrie posesia de fapt asupra imobilului, în baza identificării efectuate de persoanele menţionate la art. 12 alin. (9), cu ocazia efectuării măsurătorilor şi sub condiţia prezentării următoarelor documente:
a) fişa de date a imobilului semnată de către posesorul imobilului şi de către persoana autorizată să efectueze lucrările de înregistrare sistematică;
b) adeverinţa eliberată de autorităţile administraţiei publice locale, care atestă faptul că:
(i) posesorul este cunoscut că deţine imobilul sub nume de proprietar;
(ii) imobilul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.
Articolul 41
(8) În cazul proprietăţii private, în lipsa actelor de proprietate asupra terenurilor, la cererea persoanelor interesate, se va putea nota posesia în baza documentelor prevăzute la art. 13 alin. (8) lit. c)-f)*) şi a unei documentaţii cadastrale.
(9) Drepturile reale care pot fi dobândite în temeiul uzucapiunii vor rămâne valabil dobândite, dacă titularul dreptului le-a posedat cu bună-credinţă, potrivit legii, timp de 5 ani de la înscrierea posesiei în cartea funciară.
Articolul 13
(8) La împlinirea unui termen de 90 de zile de la data deschiderii din oficiu a cărţilor funciare, posesorii imobilelor situate în intravilanul localităţilor, înscrişi în cărţile funciare în condiţiile alin. (3), pot solicita notarului public competent eliberarea certificatului de înscriere a posesorului ca proprietar. Eliberarea certificatului de către notarul public se face pe baza următoarelor documente:
a) extras de carte funciară pentru informare;
b) declaraţia pe propria răspundere a posesorului, dată în formă autentică, prin care acesta declară că:
(i) posedă imobilul sub nume de proprietar;
(ii) este sau nu căsătorit; în cazul în care este căsătorit, va preciza şi regimul matrimonial;
(iii) nu a înstrăinat sau grevat imobilul;
(iv) imobilul nu a fost scos din circuitul juridic;
(v) imobilul nu face obiectul vreunui litigiu;
(vi) imobilul este deţinut sau nu pe cote-părţi; în cazul în care imobilul este deţinut pe cote-părţi, toţi posesorii vor declara întinderea cotelor;
(vii) înscrisul doveditor al posesiei provine de la părţile semnatare ale acestuia; în cazul în care nu există înscris doveditor, va declara că nu deţine şi nu are cunoştinţă de existenţa unui astfel de înscris;
c) înscrisul doveditor al posesiei, indiferent de forma în care este întocmit, atunci când acesta există;
d) copie de pe actele de identitate şi de stare civilă.
pai tocmai asta e problema, primaria nu va recunoaste si nici nu va emite vreo adeverinta precum sunt cunoscut ca propietar,extras de cf nu se pune problema pt. ca terenul nu are carte funciara si nici rol fiscal, iar proces verbal de vecinatati nu cred ca vor accepta vecinii tinand cont ca exista invidia,o mare problema a naturii umane.
Ramane sa incerc in baza declaratiei pe propie raspundere schitei la scara 1:500 si 1:2000 care arata vecinatatea propietatii mele cu acest teren inscrierea unei notari de posesie faptica......va tin la curent. O zi buna
Chiar sunt curioasa daca reusiti ceva . Si eu umblu de vreo 2 ani pentru notarea posesiei . Am de la notar certificatul de mostenitor in care se specifica posesia de fapt a terenului , Degeaba . Primaria arunca vina spre ANCPI , iar ANCPI pe faptul ca nu au norme de punere in aplicare a unei legi in care articolele se bat cap in cap . Astept cu nerabdare sa vad daca gasiti vreo rezolvare .
În ce situație nu este suficient certificatul de moștenitor? Adică, certificatul de moștenitor nu certifică proprietatea ci doar posesia bunului respectiv?
Dupa cate stiu fara sa am vaste cunostinte juridice Certificatul de mostenitor are caracter de constatare /declarativ, adica nu poti face dovada propietatii cu certificatul de mostenitor ci doar dovada calitatii de mostenitor.
Mai precis 565 C.Civil spune ca dovada dr. de prop. se face cu extrasul de CF. care relateaza dreptul inscris .
Posesia faptica este o stare de fapt constatata de organul administrativ si nu cred ca poti obliga primaria sa faca o constatare la cerere, decat daca instanta va constata starea de fapt.
Spun si eu nu sunt sigur.....
=======
''Am de la notar certificatul de mostenitor in care se specifica posesia de fapt a terenului''
La dvs este simplu daca in Cert.de mostenitor este evidentiat faptul ca detineti posesia atunci mergeti la exp. cadastrist care a intocmit document. cadastrala si cereti sa faca o actualizare informatii/indreptare eroare etc. si sa va noteze posesia in CF.
Eu am rezolvat am cautat sa notez posesia si am reusit sa obtin documente/raspunsuri ale autoritatilor care imi vor da posibilitatea de-a nota dreptul de folosinta.....deci ceva mai bine decat posesia faptica .