avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare -cumparare de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare -cumparare de mana

Este vorba despre despre un contract de vanzare -cumparare de mana.
În anul 2019 am cumpărat cu act privat de mana(contract de vanzare cumparare cu 2 martori) o parcela de la o doamna care acum e decedata. Femeia nu a avut copii, după vânzarea terenului, ii face testament unui nepot. După moartea ei, nepotul a umblat pe la notariat sa facă succesiunea după batrana. Este de menționat ca o parte din teren a fost vândută cu acte de mana pe care nepotul nu le recunoaste, nepotul merge la notariat și reușește sa își treacă în moștenire tot terenul pe care baba l-a avut în Titlu de proprietate, inclusiv cel vândut cu acte de mana după care eu platesc impozit și figurează la mine în registru agricol. Acum el a făcut ridicarea topo și vrea sa se treacă și în cartea funciara. Eu figurez cu terenul la registru, plătesc impozit și ma trezesc ca mi-l ia. Cum a reușit el sa își treacă în Certificat tot terenul dacă el nu figura cu el în Registru și nici la impozite? Înțeleg ca singura mea varianta este instanta, dar mi-ar plăcea sa aud niște opinii. Am greșit ca nu am mers pe vanzare notariala, așteptând cadastrarea gratuita, sfatuiti de mai multe persoane, mai ales ca acum legea ne da voie sa ne notam în cartea funciara ca posesori, unde se face cadastrarea, în baza actului privat de mana. Ce ma sfătuiți?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Octombrie 2023
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Valeria90 , utilizator 17:20, 4 Octombrie 2023
Dacă se intabuleaza el primul, nu mai aveți ce face. Iar dvs nu va puteți înscrie posesia în baza unui act de mână.
Nici în instanta nu mai pot face nimic? În situație suntem 3 cumpărători cu acte de mana, cu martori, actele de mana au fost făcute la primarie im fata funcționarilor, nu e minciuna!
Legat de notarea posesiei faptice pot sa va contrazic deoarece la noi la primarie, în baza actului de mana care a fost declarat la registrul agricol și la taxe și impozite, se da o adeverinta care atesta ca sunt posesor(detin terenul si platesc impozitul), adeverinta se duce la OCPI și se notează in cartea funciara persoana care a cumpărat cu act de mână-persoana devine posesor timp de 3 ani, dupa cei 3 ani devine proprietar.

raluk0207 a scris:

Dacă se intabuleaza el primul, nu mai aveți ce face. Iar dvs nu va puteți înscrie posesia în baza unui act de mână.

Ma contraziceți degeaba, ca dacă citiți pe extrasul de carte funciara pentru informare, nu apare nicăieri actul de mana.
Se notează posesia în baza evidentelor de la Primarie. Plus ca dvs ați cumpărat în 2019.
4 ani...nu se cheamă posesie îndelungată.
Dar pana curg aia 3 ani, spre deosebire de dvs, moștenitorul are un act legal de proprietate (certificatul de moștenitor), în baza căruia se intabuleaza direct dreptul de proprietate la Cartea funciara. Asta e și ideea intabularii: este o forma de publicitate opozabila terților. Adică dvs
Actele prin care se transmite dreptul de proprietate asupra imobilelor se încheie la notar sau la instanță. Puteați sa va duceți la mama funcționarului.
Iar cei de la Primarie știau asta, ca juriști.
La instanță sa faceți ce? Prima întrebare a judecătorului va fi: de ce nu ați încheiat actul la notar?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Octombrie 2023
raluk0207, utilizator
Este adevarat, pe extrasul de carte funciara nu apare actul de mana, apare posesor în baza adeverinței eliberate de primarie(acum am intrebat la primarie si mi-a zis ca adeverinta de posesie se eliberează doar persoanelor care au cumparat terenuri cu acte de mana, indiferent ca sunt cumparate de un an sau 30).
Eu acum vreau sa găsesc o varianta cât mai buna de a obține legal proprietatea. Am sperat ca având terenul în Registru si la impozite nu va putea sa dobândească cu acte deoarece nu putea face dovada plății impozitului pt terenul în cauza, dar surpriza, notarul nici măcar nu i-a cerut fiscal pe terenul pe care l-am cumpărat noi cu acte de mana.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Octombrie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,detin un teren intabulat cu mentiunea drept de posesie, ... cartala cartala Buna ziua,detin un teren intabulat cu mentiunea drept de posesie, exista posibilitatea sa obtin autorizatie de constructie pentru o hala metalica? Am un an de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat anul trecut ! sunt singurul ... ALEXANDRANICOLETA ALEXANDRANICOLETA Bună ziua! Tatăl meu a decedat anul trecut ! Sunt singurul copil! Am fost la notar sa fac taxa de succesiune cu actele de la primărie adeverința de rol și ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren in teleorman alex333 alex333 Bunaseara, doresc sa cumpar un teren in Teleorman (saracie maxima) titlu de proprietate este pe numele tatalui vanzatorului ( decedat in 1999 care mai are 3 ... (vezi toată discuția)