avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Activitate DiaDia21

Activitate DiaDia21


Cornel Vasile a scris:

Puteti refuza , pe baza unor argumente temeinice.

Consecinte : depind de mentalitatea sefului institutiei. ... probabil , refuzului dvs i se va raspunde cu anumite sicane in activitatea dvs.

4 asistente vs. un biolog (care executa munca de asistent etc.), hartuiri verbale...
Pot refuza sa fiu numita responsabila?
Care ar fi consecintele?
Totusi imi vine greu a crede ca se poate desemna juristul firmei, contabilul sau... un electrician pentru mentenanta. Daca (si sper) ca am inteles bine textele de lege pe care le-ati mentinat fac referire DOAR la personalul MEDICAL. Eu nu fac parte din aceasta categorie.
Va multumesc!

Cornel Vasile a scris:

Textele de lege - mai sus citate - indica faptul ca, reprezentantul legal al unităţii medicale desemneaza o astfel de persoana, fara a se mentiona si calificarea respectiva.

Buna ziua!

Va deranjez cu inca o intrebare la care am nevoie de un raspuns urgent! In prezentele norme nu este mentionat nici un biolog. Intrucat nu sunt cadru medical pot fi obligat sa manipulez si sa elemin deseurile? Daca da, conform carei legi?

Va multumesc!
Va multumesc!
Un mijloc de informare este fisa postului, nu?
In cazul meu, fiind doua departamente cu activitati total diferite m-as incadra la lit. a) ?

Exista vreo lege care sa specifice care este personalul sanitar desemnat pentru manipularea si eliminarea deseurilor biologice? Atata timp cat exista personal mediu pot fi obligata sa ma ocup si de deseuri?

Fisa postului pe care am primit-o este pentru biolog in departamentul de Bacteriologie. In acest caz exista posibilitatea sa demisionez fara preaviz?

Va multumesc!
Buna dimineata!

Credeti ca as avea vreo sansa? Intr-un e-mail catre manager am mentionat ca voi apela la institutiile autorizate insa nu pare deranjat. Sunt mari pe piata si intr-un fel ma tem ca vor mitui.
Am solicitat sa mi se comunice in scris decizia de modificare a programului de lucru si atributiile. Credeti ca am gresit? Daca mi se inmaneaza vreo decizie o semnez sau nu?

Fisa postului pe care am primit-o este pentru biolog in departamentul de Bacteriologie. In acest caz exista posibilitatea sa demisionez fara preaviz?

Va multumesc!
Buna seara!

Asa cum am mai mentionat sunt angajata intr-un laborator de analize medicale din martie 2017, in departamentul de Anatomie patologica pe postul de biolog. La angajare, in discutia purtata cu managerul de atunci mi s-a promis formarea mea profesionala in domeniul Citologie pentru a ajunge sa citesc lame (citologii Papanicolau). Am ajuns in departamentul de Anatomie patologica, am inceput cu munca de asistent iar dupa 1-2 luni am inceput sa aduc in discutie formarea mea si ceea ce am discutat cu managerul insa medicul coordonator de departament a inceput sa se opuna formarii mele profesionale incercand sa ma faca sa renunt, sa raman doar o "asistenta" care sa se ocupe de histopatologie. Din cate stiu, nu exista biolog care sa poata sa profeseze pe partea de Histopatologie si nici cursuri care sa confere aceasta competenta, "ramura" este doar a medicilor Anatomo-patologi.
D-na dr. a inceput sa insiste sa prestez munca de asistent (pe care oricum o faceam pe partea de citologie) insa dorea sa aprofundez sectorul de histopatologie. Observand incotro se indreapta am inceput sa ma opun. Am incercat sa iau legatura cu managerul de laborator insa nu am mi-a raspuns la telefon.
In vara anului trecut (2017) am observat ca d-na dr. impreuna cu 3 asistente angajate part-time (3 ore) si impreuna cu o asistenta angajata full-time (8 ore) pe langa probele laboratorului la care lucrez proceseaza si probele unui laborator concurent. Am inceput sa caut, sa vad ce e cu ele. Punand in balanta viitorul, formarea mea, ceea ce mi s-a "promis", situatia familiala, hartuirile verbale care au inceput sa apara la locul de munca etc. am decis sa incep sa urmaresc aceste procese, motiv pentru care am fotografiat probele "din afara", sa copiez si sa printez buletine de analize radical diferite fata de cele eliberate de catre laboratorul in care lucram etc. Practic d-na dr. impreuna cu asistentele procesau probe biologice ale concurentei in laboratorul in care lucrez fara ca acestea sa fie inregistrate in laborator, era un fel de "firma in firma",
Pe parcursul unui an si jumatate, vazand ca nu ma abat si ca doresc in continuare sa urmez cursul de citologie, curs organizat o data pe an in cteva centre universitare, a continuat sa ma hartuiasca atat ea cat si asistentele, ca trebuie sa fac, ca trebuie sa eliberez pacientilor probe (lame si blocuri histopatologice), ca trebuie sa, tot mai mult histo. A inceput sa tipe, sa se rastesca la mine, sa puna conditii, sa imi impuna anumite lucruri, sa urle cand ma duceam la medicul sef de laborator sa ii expun problemele... Lucrurile s-au inrautatit, am inceput sa ii trimit mesaje text managerului cu privire la ceea ce imi cerea, i-am trimis si o poza prin WhatsApp cu explicatia necesara (probe din laborator cu probe "extra" la un loc) - nu a avut nici o reactie. De fiecare data cand mergeam la medul sef de laborator acesta imi spunea ca nu are ce sa faca, ca nu este domeniul ei, ca nu se baga si... atat. Practic ii dadea raportul d-nei dr. coordonator de departament, ba chiar i-a sugerat sa isi gestioneze problemele in departament.
Dupa o luna de cand m-am angajat (ca biolog) au mai angajat o asistenta, amandoi avand program de lucru de 8 ore pe zi, in contra-tura, amandoi prestand munca de asistent. In departament mai erau angajate 3 asistente la program part-time (3 ore) si doi medici cu program de 6 ore, unul care cunostea Citologiile Papanicolau iar celalalt fiind d-na dr. ... Mi s-a adus la cunostinta ca (de la angajarea asistentei cu program de 8 ore) voi veni in ture la munca, 8-16/ 12-20.
Vazand ca nu vreau sa fac intocmai ce vrea ea, i-am propus in luna noiembrie sa ma lase sa ma ocup stric de citologii, ceea ce insemna sa merg la serviciu doar dimineata, asistenta preluand histopatologiile. A fost de acord si ea si asistenta din contra-tura. In luna februarie 2018 s-a schimbat managerul, cel cu care am avut interviul la angajare a plecat.Am cautat si am gasit cursul de citologie la Cluj. Am anuntat noul manager, intr-un final a fost de-acord, mi-a transmis acordul cu 4 zile de inceperea cursului cu conditia ca societatea imi plateste doar cursul, nu si deplasarea, cazarea si mancarea. Medicul coordonator "nu s-a opus" insa nu a omis sa sublinieze ca toate probele (citologii Papanicolau) ma vor "astepta", adica nu se va atinge nimeni de ele doua saptamani cat dura cursul,probe care intra zilnic in laborator (aproximativ 150 - 200 de probe/zi). Am spus ca nu pot sa merg la curs in aceste conditii.
Hartuirile au continuat, daca imi vedeam strict de treaba tot ma aborda si se lega de ceva, de orice, inventat. Orice doar sa ma hartuiasca, chiar si de fata cu asistentele cu care facea cea mai multa "treaba", "pus la zid"...
In luna mai am gasit un alt curs de citologie. Am anuntat si am primit acordul si mi s-a platit cursul. In aceeasi luna m-am inscris la examenul de grad specialist pe care l-am picat cu brio pentru ca nu am stiut in ce consta, experienta in cititul lamelor nu aveam si nici nu a vrut vreun medic din cei doi sa ma invete. Dupa ce am picat examenul organizat inaintea cursului managerul ,m-a contactat telefonic si mi-a spus ca datorita rezultatului meu la examen imi retrage acordul si finantarea, cursul putand sa il urmez doar pe banii mei si pe timpul meu (C.O.) cu loctiitor...???
Am reusit sa ajung la unul dintre patroni si i-am expus problemele. M-a trimis la departamentul de Resurse Umane pe care seful de laborator nu mi l-a indicat niciodata, a dorit sa ramana totul in laborator. Acolo am am avut o intrevedere cu managerul de laborator si cu managerul de la Resurse umane. Managerul (indoctrinat) incerca sa ma convinga ca ar trebui sa gasesc un medic si sa fac voluntariat. Le-am arata atunci pozele pe care le-am facut, copiile xerox, print-screenurile etc. si au inceput sa ia atitudine si sa inceapa cercetarile vis-a-vis de medic si de asistente.
In luna iulie 2018 au dat-o afara pastrand toate asistentele. Am sperat ca se vor schimba lucrurile in bine (pentru mine) insa nu a fost asa.
Am anuntat cu doua saptamani inainte ca doresc o saptamana de concediu la inceputul lunii septembrie insa asistenta loctiitoare a refuzat sa imi semneze cererea. Am inceput din nou cu mesaje, e-mail-uri, telefoane etc. Intr-un final in ultima zi de lucru dupa ce am plecat acasa sunt informat de catre manager ca pot sa plec in concediu, pentru mine nu este necesar loctiitor...!
Ma intor din concediu, hartuirile continua din partea asistentei. Anunt managerul etc. Nu se ia nici o masura, insa ieri isi face simtita prezenta managerul in laborator si doreste sa discute cu mine (biolog) si cu asistenta: "intrucat eu (biolog) am programul de 6 ore nu i se pare corect ca, colega mea (asistenta) sa lucreze 8 ore, motiv pentru care i se va modifica programul incepand cu 01.10.2012. Intrucat nu pot ramane "descoperiti" va trebui sa venim in contra-tura biolog cu asistent".
Am trimis e-mail cu formarea profesionala conform CM, print dupa C.I.M, mentionat de hartuire , "amenintat" ca voi apela la institutiile statului pentru rezolvarea problemelor, am cerut sa fiu lasat in pace sa "imi" fac treaba de asistent etc. insa hartuirile si presiunile continua. Mi-a dat termen ca pana maine la ora 13 sa ii comunic programul la care vreau sa vin in contra-tura cu asistenta.

VA ROG SA MA AJUTATI CU UN SFAT! Ce pot sa fac?

Sper ca am fost suficient de explicita si ca nu am omis mare lucru, sper sa se inteleaga ceea ce am vrut sa spun. Stiu ca este o situatie incurcata rau dar nu pot renunta la acest loc de munca (deocamdata) si nu pentru a implini doi ani fara formarea profesionala in firma, lucru de care presupun ca se tem.

Va rog ajutati-ma!

Va multumesc!
Răspuns la discuția Curs
Multumesc din nou!

Asadar nu are importanta ca sunt angajata pe postul de biolog, execut munca de asistent iar prin urmarea cursului as putea aduce alte venituri angajatorului. Daca el nu doreste sa urmez cursul indiferent ca imi este necesar la locul de munca sau nu, nu il pot urma, nu?
Răspuns la discuția Curs
Multumesc pentru raspuns. In cazul meu (avand 1 an vechime in firma) angajatorul nu este obligat sa imi plateasca cursul, transporrul, cazarea si diurna dar e oligat sa imi aprobe concediul platit pentru studii. Am inteles bine?

Referitor la citirea si parafarea buletinelor de analize cu rezultate negative.... nu-mi poate oferi nimeni nici un raspuns?