Buna ziua,
Sunt angajata intr-un laborator de anatomie patologica pe postul de biolog. La angajare mi s-a spus ca voi urma un curs de citologie cervico-vaginala pentru a putea citi lame insa a trecut un an de la angajare iar angajatorul nu se intereseaza de formarea mea profesionala. De cand m-am angajat cursul nu s-a organizat in localitatea in care lucrez insa am cautat eu si am gasit unul in alta localitate.
Este obligat angajatorul sa-mi asigure accesul la acel curs?
Daca voi urma cursul voi avea dreptul citirii si interpretarii frotiurilor si parafarea rezultatelor negative fara e fi necesara parafa unui medic anatomo-patolog ( conform formularului FS1)?
Art. 194 C.mun. (1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.
art.157 C.mun.
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)
Multumesc pentru raspuns. In cazul meu (avand 1 an vechime in firma) angajatorul nu este obligat sa imi plateasca cursul, transporrul, cazarea si diurna dar e oligat sa imi aprobe concediul platit pentru studii. Am inteles bine?
Referitor la citirea si parafarea buletinelor de analize cu rezultate negative.... nu-mi poate oferi nimeni nici un raspuns?
1. In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
2. În cazul în care salariatul este cel care are iniţiativa participării la o formă de pregătire profesională cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului, împreună cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
Totodată angajatorul va decide cu privire la condiţiile în care va permite salariatului participarea la forma de pregătire profesională, inclusiv dacă va suporta în totalitate sau în parte costul ocazionat de aceasta.
Asadar nu are importanta ca sunt angajata pe postul de biolog, execut munca de asistent iar prin urmarea cursului as putea aduce alte venituri angajatorului. Daca el nu doreste sa urmez cursul indiferent ca imi este necesar la locul de munca sau nu, nu il pot urma, nu?
Concediul de studii.
Allex27
Buna ziua. Lucrez intr-un depozit alimentar iar in acelas timp urmez si cursurile unei facultati la Fr (primul an). Peste doua saptamani urmeaza sesiunea iar ... (vezi toată discuția)