avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Activitate Baicu.Dr.

Activitate Baicu.Dr.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
1. Dle. Casavie, solutia dvs. este una foarte simpla. Aveti nevoie de un certificat de calitate de mostenitor, eliberat de un notar public intr-o mostenire succesiva cu 2 defuncti (defunctul A - mama, care este mostenita de tatal postdecedat si de dvs. si defunctul B - tata, in urma caruia dvs. ramaneti unic mostenitor). Dupa ce obtineti certificatul de calitate de mostenitor, luati legatura cu un inginer cadastral care va realiza o documentatie cadastrala cu privire la imobil, si care se va ocupa de intabularea imobilului in CF pe numele parintilor decedati (ATENTIE: certificatul de calitate de mostenitor nu cuprinde o masa succesorala!!!). Dupa ce acesti pasi au fost urmati si primiti CF-ul imobilului, va prezentati la primarie pt. a face rol fiscal pe numele parintilor decedati, veti plati penalizari si alte taxe (din pacate, traim in Romania ...), iar cand si acest pas este indeplinit, va prezentati la notarul care v-a eliberat certificatul de calitate de mostenitor pt. a va elibera un CERTIFICAT DE MOSTENITOR, care va avea ca masa succesorala fix imobilul in discutie. Apoi, iar va prezentati la primarie pt. a face rol fiscal pe dvs. de aceasta data (fara plata altor taxe suplimentare) si puteti sta linistit, deoarece la acest moment veti fi proprietar cu acte in regula. Cum au zis si alti colegi mai sus, primaria e obligata sa va elibereze certificat de atestare fiscala pt. notar in vederea dezbaterii succesiunii. Cereti audienta la primar ca poate functionarul de la ghiseu e cam zelos si nu cunoaste in detaliu legea.

2. Dle. Marapet, nu prea am inteles ce succesiune s-a dezbatut in 94-95 daca bunicii sunt decedati in 2001, respectiv 2013. Cat despre casa construita in 76, trebuie sa luati legatura cu un inginer cadastral, care va face o constatare la fata locului sa vada situatia actuala a imobilului, dupa care va va intocmi o ducumentatie cadastrala de actualizare date imobil ( ATENTIE: e posibil sa va ceara adeverinta de la primarie care sa ateste ca exista o constructie pe terenul ala, iar declaratii ale fratilor tatalui - coproprietari, doar daca in CF-ul terenului mare, sa zicem cu titlul de exemplu 1000 mp., tatal are terenul de sub casa, care reprezinta o cota de 200 mp. din 1000, dar in CF apar si restul fratilor pt. restul de 800 de mp., atunci da, va fi necesar acordul fratilor, deoarece tata nu are CF individual, ci terenul mare (adica terenul care cuprinde si cota de sub casa a tatalui) se afla in co-proprietate. Ar trebui sistata starea de indiviziune prin partaj, insa as vrea sa stiu daca succesiunea dupa cei 2 bunici a fost dezbatuta. Daca da, partajul va fi succesoral si se poate realiza si la notar daca exista intelegere intre frati, mostenitorii fratilor daca au mai decadat din ei si dvs. in calitate de mostenitor al tatalui. Daca nu exista intelegere, singura cale este prin instanta din pacate, iar procesul va fi unul anevoios si de durata.

O zi buna amandurora!
Răspuns la discuția Mostenire complicata
Buna ziua!
Daca se poate rezona cu mostenitorii celor 3 copii improprietariti prin zestre, ati putea sa-i strangeti pe toti la un birou notarial si acestia sa declare ca atat ei, cat si antecesorii lor nu au facut niciun act de acceptare tacita a mostenirii dupa Y (asta ar fi cel mai greu pas, sa-i convingeti), iar ulterior mostenirea se va dezbate intre cei 2 copii in viata si mostenitorii celorlalti 2 dintre cei 4 care au exploatat terenurile in timpul vietii lui Y. Daca se poate evita un proces, va sfatuiesc cu draga inima sa abordati procedura necontencioasa in fata unui notar public.
O zi buna!