avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea casei construita de parinti, ambii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea casei construita de parinti, ambii decedati, cadastru si intabulare

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns!

Tatal meu si mama mea au construit casa in care am crescut in 1959-1961.
Mama mea a murit in 1994. Tatal meu a murit in Iulie 2009.
Dupa moartea mamei mele nu sa facut nici o dezbatere a succesiunii.
Mostenitorii mamei au fost eu si tatal meu.
Pentru dezbaterea succesiunii pentru tatal meu Notarul imi cere certificat de atestare fiscală.
La Primarie mi s-a spus ca am nevoie de cadastru si intabulare pentru casa pentru a primii certificatul fiscal.
Tatal meu nu a facut intabularea casei si pentru aceasta am nevoie de certificatul de mostenitor pe care nu il pot primi pentru ca nu am intabularea. De asemenea deoarece parintii mei au construit casa impreuna, se pare ca trebuie sa dezbat successiunea pentru mama mea si dupa aceea cea pentru tatal meu pentru a obtine certificatul de mostenitor pentru casa si dupa aceea cadastrul si intabularea etc etc. Se pare ca este un cerc vicios. Notarul a spus ceva asemanator.

Va rog sa ma ajutati!

In conditiile acestea cum este mai bine sa procedez cu dezbaterea succesiunii: la notar sau in instanta.

Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: 1982 boby , utilizator 12:28, 5 Iulie 2018
Este corect ceea ce vi s-a spus , iar pasii pe care ii aveti de urmat sunt cei pe care i-ati mentionat. Ca si costuri, se pare ca nu mai este mare diferenta intre notar si instanta, insa, daca doriti sa rezolvati mai rapid, alegeti calea notariatului.
Eu am facut de curand o succesiune pentru un apartament de bloc si notarul mi-a spus ca nu este necesara intabularea. De la Fisc am primit certificatul acela fara nici o conditie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dle CASAVIE, sunteti intr-o mare confuzie !
Dvs trebuie sa mergeti la notar si sa dezbateti succesiunea dupa mama dvs , iar apoi dupa tatal dvs . O dezbateti pur si simplu ca si cum nu ar exista nici un bun in masa succesorala! Veti obtine de la notarul pe care il alegeti sa faca dezbaterea succesiunii , certificatele de mostenitor . Cu aceste certificate mergeti la Directia Impozite si Taxe Locale si va treceti pe rol.....vi se va elibera acel certificat fiscal pe care il veti folosi la notar pentru eliberarea unui CERTIFICAT SUPLIMENTAR DE MOSTENITOR in care va fi trecuta si casa ca bun facand parte din masa succesorala! Cu acel certificat in copie legalizata mergeti la orice cadastrist care va face dosarul cadastral si va depune dosarul la ANCPI in vederea intabularii proprietatii!
SUCCES!
=D>
:offtopic: Daca respectati ordinea aceasta nu veti mai avea acea impresie ca unii va trimit la altii! Si , a propos, daca notarul respectiv nu a fost in stare sa va lamureasca este cazul sa il schimbati!
Ce nu am inteles din discutia de mai sus, daca pentru curte si casa exista eliberat vreun titlu de proprietate in baza vreunei legi a fondului funciar, sau, macar, vreo autorizatie de constructie...
Eliberarea certificatului de atestare fiscala pentru imobil nu are nici o legatura cu intabularea si cadastrul Prin acel certificat se specifica doar ca se plateste impozit pentru bunul in cauza si ca exista sau nu datorii de natura fiscala catre stat. Functionarii primariei ar trebui, poate, sa afle ca in 2003 s-a adoptat o lege care se numeste Codul Fiscal...disponibila in librarii, pe internet si la biblioteca comunala:D.
Cat despre cadastru si intabulare, va spun sigur ca nu se pot face doar in baza certificatului de mostenitor, chiar daca il obtineti. Va trebuie un act de proprietate pentru casa si teren. Daca nu aveti acest act de proprietate, va este la indemana procedura de emitere a Ordinului prefectului, conform legii 18/1991.
As vrea sa multumesc foarte mult specialistilor pentru raspunsurile profesionale pe care le-au postat si utilizatorilor pentru raspunsurile bazate pe experienta lor.

Ma scuzati ca am omis detalii esentiale. Tatal meu are un Titlu de Proprietate in care se arata ca dansul, care este mostenitor al bunicii, primeste 1.8ha prin reconstituirea dreptului de proprietate emis in 2004 de Comisia Judeteana. La Suprafata in Intravilan sunt 3 intrari: Arabil 641 mp, Vii 813mp si Curti, Constructii 801mp.
Va rog sa-mi spuneti daca acest titlu de proprietate este suficient pentru intabulare.

Va multumesc inca odata foarte mult.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters135021 ContSters135021 Buna ziua.Eu si cu mama mea locuim intr-o casa construita de tatal meu cu autorizatiea in 1970.Este construita pe un teren intravilan de 4000mp.,are 26 ml ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta din 1927 tsk766 tsk766 Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: Gospodarie la tara, casa construita in 1927 si teren intravilan, nu s-a facut niciodata succesiune pe ea, au ... (vezi toată discuția)