avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune nefacuta din 1927
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune nefacuta din 1927

Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema:

Gospodarie la tara, casa construita in 1927 si teren intravilan, nu s-a facut niciodata succesiune pe ea, au decedat stra-bunicii (care au construit casa) si bunicii. Bunicii au locuit aici si au platit impozitul peste 30 de ani. In prezent, plateste impozitul mama mea (de 18 ani incoace), care se si ocupa de gospodarie.

Cum se poate face succesiunea si ce taxe ar trebui achitate?

Mentionez ca mama mea are un frate care locuieste in alta parte si ca aceasta casa este afectata de inundatiile din 2005 si practic inabitabila.

Va multumesc anticipat pt raspuns!
Ce acte aveti?

De principiu, eu n-as mai recomanda dezbaterea nici unei succesiuni, ci actiune in uzucapiune, sa solicitati instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de titlu.
Nu ati precizat daca strabunicii aveau acte de proprietate sau in ce baza au locuit toti acolo.

Ce s-a intamplat bunurile cand au venit comunistii la putere?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu tot uzucapiune cred ca-i cel mai potrivit.
Eu zic ca mereu este mai bine cand poti evita instanta de judecata:), ca urmare recomand Ordinul prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991, fara obligatia de a mai face succesiuni de la Adam si Eva incoace.
Din moment de spuneti ca mama plateste impozit de 18 ani, banuiesc ca bunicii au decedat in 1993...in acest caz va trebuie urmatoarele acte, care se depun la primarie:
- cerere;
- certificat mostenitor de pe urma bunicilor (unele primarii accepta si certificat de calitate de mostenitor, mult mai ieftin);
- schita cadastrala a imobilului si curtii, efectuata de un expert autorizat;
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru fila de rol aferenta imobilului (de la primarie);
- istoric de rol fiscal (de la primarie);
- acte stare civila ale mostenitorilor bunicilor (banuiesc ca mama dvs si fratele acesteia).
Ordinul prefectului, odata emis, reprezinta actul administrativ de constatare a existentei dreptului de proprietate si poate fi folosit pentru a face cadastrul si intabularea, pentru a instraina, etc.
In primul rand as vrea sa va multumesc pentru ajutorul dat.

Mama spune ca i s-a dat un titlu de proprietate pe teren nu si pe casa pe numele bunicilor dupa revolutie si asta ar fi cam tot.

Credeti ca actiunea in uzucapiune este cea mai buna solutie?

Va multumesc inca odata!

Alte discuții în legătură

Se poate face intabulare, doar cu titlu de proprietate? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt mostenitorul unei case si teren intr-un sat din Salaj. Strabunicii mei au act de donatie din 1942, conform caruia au dobandit ... (vezi toată discuția)
Mostenirea casei construita de parinti, ambii decedati, cadastru si intabulare casavie casavie Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns! Tatal meu si mama mea au construit casa in care am crescut in 1959-1961. Mama mea a murit in 1994. Tatal ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Alexandreevici Alexandreevici Uzucapiune sau ce alt mod de dobândire a cotei părți de coproprietate? Bună ziua! Tată și fiu moștenesc în baza unui testament de la un bunic ... (vezi toată discuția)