Bună ziua! În anul 2014 am fost citată ca sj martor într-un dosar penal împreună cu un cetățean ce nu este de origine română si care din cate stiu stătea cu chirie, aceea fiind singura dată când l-am văzut. Am fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă, eu am primit aplicarea amânării pedepsei iar el, din cauza neprezentarii la niciun termen si nefiind de găsit, amendă penală. Au trecut câteva luni de atunci si ieri am primit o instiintare pe numele lui care specifica faptul ca adresa lui actuala de domiciliu este adresa la care locuiesc eu si logodnicul meu, lucru eronat, noi neavând absolut nicio legătură cu acesta. Am sunat la judecătorie si doamna care a răspuns mi-a spus că dacă la ei în sistem apare faptul ca el locuiește aici înseamnă că asa este ( ca si cum m-ar fi anunțat că mai sta cineva cu noi în casă fără ca eu sa stiu). I-am spus ca este imposibil, ca nu există acte care sa dovedească faptul ca el a locuit vreodată aici si mi-a răspuns sec " nu stiti dvs. ", am întrebat cum pot rezolva problema si a spus ca nu e de competenta mea si ca nu pot sa fac nimic în sensul ăsta. Marea mea nelinistie este legată de faptul ca am intrat pe numărul dosarului din instiintare si i s-a înlocuit plata amenzii cu închisoare si ca ma pot trezi oricând cu poliția la usa cu sau fără mandat fără ca eu sa am vreo legătură. Ce ar trebui sa fac? Pot da instanta în judecată având în vedere faptul că nu are nimeni un act care sa dovedească faptul ca el locuiește aici pentru ca acesta nu există? Chiar as vrea sa pot rezolva problema. Va mulțumesc!
Avocata mi-a spus ca va trebui plătită, suma oricum trebuia sa o achit dar ca nu va fi trecută în cazier, cui ar trebui să mă adresez? E posibil sa fi fost o greșeală? Tin sa menționez că în minută scrie clar ca se dispune amânarea aplicării amenzii si următorul document primit este acea somație.
Mulțumesc pentru răspuns!
Dacă am primit amânarea aplicării pedepsei ce constă într-o amendă penală pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani ca urmare a unei marturii mincinoase, este normal să primesc somație cum ca trebuie sa plătesc amenda penală în termen de maxim 3 luni, în condițiile în care s-a dispus întocmai amânarea aplicării acesteia?