avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen

Activitate Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen

Răspuns la discuția Efectele Punerii sub interdicție
Art. 48 - Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizează cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, pompierilor, în condiţiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranţă şi respectării integrităţii fizice şi demnităţii persoanei.

Chiar aș dori să știu cum se face asta, în concret!
Răspuns la discuția Efectele Punerii sub interdicție
Sigur că au încercat, are doi fii.
Începe să țipe tare, creând convingerea că dacă o iau pe sus, o pun în pericol...
Are dureri, sigur că are, de aceea nu se poate scula din pat, doar se sprijină în mâini pentru a se mișca puțin să-și facă nevoile, într-o găleată situată lângă pat...
copiii au angajat persoane specializate în îngrijire vârstnici - chiar pocăite - și au fugit și ele cât au putut, nu au rezistat...
Răspuns la discuția Efectele Punerii sub interdicție
Da, așa ne-am gândit și noi, dar nu am găsit nici un psihiatru care să se deplaseze la domiciliul bătrânei.
Are 63 de ani, dar arată deplorabil.
Familia cere sprijin pentru o persoană bătrână, bolnavă, bănuită ca senilă, pentru că refuză să se îmbăieze de 7 ani, refuză analizele medicale și orice intervenție medicală, preferând să zacă zi și noapte în patul propriu, în mizerie și degradare.
Punerea sub interdicție a fost declarată neconstituțională - art 164 Cod civil.
Cu toate acestea, în unele spețe, unele instanțe, în urma expertizei INML, pe baza diagnosticului psihiatric stabilit (ALZHEIMMER, în cele mai multe cazuri de admitere) dispun punerea sub interdicție pe o perioadă de 3 ani și numesc un tutore, care îndeplinește exigențele legale.

Întrebarea este: dacă obțin punerea sub interdicție, o poate forța cineva pe bătrână să se scoale din pat sau să o ia pe sus să o ducă la analize ori la alte tratamente necesare? E semiparalizată, are fractură de șold din 2008, dar a refuzat în scris operația...
Dar la azil?

Întreb acestea, întrucât legea nu mi se pare suficient de lămuritoare.

Potrivit Art. 174 Cod civil Obligaţiile tutorelui
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicţie judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă. În acest scop, se vor întrebuinţa veniturile şi, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicţie judecătorească.
(2) Instanţa de tutelă, luând avizul consiliului de familie şi consultând un medic de specialitate, va hotărî, ţinând seama de împrejurări, dacă cel pus sub interdicţie judecătorească va fi îngrijit la locuinţa lui sau într-o instituţie sanitară.
(3) Când cel pus sub interdicţie judecătorească este căsătorit, va fi ascultat şi soţul acestuia.

Și dacă instanța hotărăște ca bătrâna să fie îngrijită într-o instituție sanitară și ea nu vrea să se ducă, ce poate face familia?
În opinia mea, orice refuz să meargă la analize, să se îmbăieze etc... o plasează în situația prevăzută de legea nr. 487/2002 - legea sănătății mintale, iar familia este îndrituită să cheme salvarea și chiar poliția pentru a o interna nevoluntar.

Eu am avut de curând un caz de punere sub interdicție, iar expertiza INML nu s-a făcut, pentru că pârâta nu prezenta DEJA un diagnostic psihiatric suficient de grav...

Astfel de familii se află într-un CERC VICIOS...

Cei de la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap și-au exprimat telefonic poziția că dacă bătrână nu vrea să se scoale din pa, nici ei nu pot interveni.

Aceeași poziție și prin ancheta socială efectuată de primărie, la cererea familiei.

CE S-AR PUTEA FACE, TOTUȘI??
Răspuns la discuția Dreptul sotiei supravietuitoare
Intrebarea, de fapt, este, când se consolidează drepturile succesorale ale defunctului soț după mama sa? Imediat după ce a acceptat succesiunea după aceasta sau după rămânerea definitivă a hotărârii de partaj?
Și care este natura drepturilor sale succesorale în timpul procesului de partaj?
Care este natura drepturilor sale succesorale după admiterea încheierii de admitere în principiu?
Buna ziua!

Daca sotul, sa-i zicem, Petre, a decedat in timpul dezbaterii succesiunii dupa mama lui si dupa bunicul si bunica lui (toate succesiunile se dezbate in cadrul aceluiasi proces)...
mai are vreun drept sotia supravietuitoare a lui Petre ?
1. Aveți șanse de câștig, SRL-ul v-a păcălit, acele clauze încalcă legea.
Sunt valabile doar Clauzele care exclud răspunderea pentru prejudiciile cauzate printr-o simplă imprudență sau neglijență.

2. Nu este incidentă autoritatea de lucru judecat.

Împreună cu un avocat abil o veți scoate la capăt cu acest SRL care s-a "blidat" cu clauze înșelătoare!

Aș începe prin a analiza hotărârea pe care o aveți deja.
Răspuns la discuția Proces cu Banca
Ați câștigat așa:

Constata caracterul abuziv și al clauzei prevazute de art. 6 lit.o din contract.
Obliga parata sa plăteasca reclamanților suma de 500 lei, cheltuieli de judecata in apel.
PLUS ce ați câștigat la fond, în al doilea ciclu procesual (ați denumit dvs. "In Iulie 2019 s-a dat din nou sentinta de la Judecatorie, in care ne admite cateva subpuncte.")

Cereți exact ce vi s-a dat în dispozitivul celor două hotărâri câștigătoare!
Felicitări și succes pe mai departe!
Bună seara!

Închirierea unei locuințe este considerată un act de dispoziție, iar pentru asta este nevoie de consimțământul ambilor proprietari!
Mai mult, potrivit art. 322 Cod civil (1) Fără consimțământul scris al celuilalt soț, niciunul dintre soți, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinței familiei și nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosința acesteia.

După divorț, dar înainte de partaj, sunteți coproprietar cu fosta soție, deci tot avea nevoie de consimțământul dvs.
Depinde însă și pe ce durată a închiriat!
Și mai ales dacă au făcut contract...
Aflați dacă chiriașii au contract și dacă au mutație.
Apoi mergeți la executor să îi notifice în vederea părăsirii apartamentului!
Dacă nu pleacă, introduceți acțiune în evacuare la instanță, apoi îi evacuați cu executorul!

Luați-vă un avocat în aceste demersuri, pentru a beneficia de tot sprijinul necesar fiecărui pas!
Sunt situații în care, după audierea persoanei vătămate nu se conturează elementele constitutive ale unei infracțiuni și atunci acuzatul este posibil să nu dobândească calitatea de suspect. Atunci el nu se audiază și da, este legal și normal.

Ce înțelegeți prin "a dus dosarul la procuror"?
În ce stadiu este acum cauza?
Ce soluție ați primit?