Familia cere sprijin pentru o persoană bătrână, bolnavă, bănuită ca senilă, pentru că refuză să se îmbăieze de 7 ani, refuză analizele medicale și orice intervenție medicală, preferând să zacă zi și noapte în patul propriu, în mizerie și degradare.
Punerea sub interdicție a fost declarată neconstituțională - art 164 Cod civil.
Cu toate acestea, în unele spețe, unele instanțe, în urma expertizei INML, pe baza diagnosticului psihiatric stabilit (ALZHEIMMER, în cele mai multe cazuri de admitere) dispun punerea sub interdicție pe o perioadă de 3 ani și numesc un tutore, care îndeplinește exigențele legale.
Întrebarea este: dacă obțin punerea sub interdicție, o poate forța cineva pe bătrână să se scoale din pat sau să o ia pe sus să o ducă la analize ori la alte tratamente necesare? E semiparalizată, are fractură de șold din 2008, dar a refuzat în scris operația...
Dar la azil?
Întreb acestea, întrucât legea nu mi se pare suficient de lămuritoare.
Potrivit Art. 174 Cod civil Obligaţiile tutorelui
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicţie judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă. În acest scop, se vor întrebuinţa veniturile şi, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicţie judecătorească.
(2) Instanţa de tutelă, luând avizul consiliului de familie şi consultând un medic de specialitate, va hotărî, ţinând seama de împrejurări, dacă cel pus sub interdicţie judecătorească va fi îngrijit la locuinţa lui sau într-o instituţie sanitară.
(3) Când cel pus sub interdicţie judecătorească este căsătorit, va fi ascultat şi soţul acestuia.
Și dacă instanța hotărăște ca bătrâna să fie îngrijită într-o instituție sanitară și ea nu vrea să se ducă, ce poate face familia?
În opinia mea, orice refuz să meargă la analize, să se îmbăieze etc... o plasează în situația prevăzută de legea nr. 487/2002 - legea sănătății mintale, iar familia este îndrituită să cheme salvarea și chiar poliția pentru a o interna nevoluntar.
Eu am avut de curând un caz de punere sub interdicție, iar expertiza INML nu s-a făcut, pentru că pârâta nu prezenta DEJA un diagnostic psihiatric suficient de grav...
Astfel de familii se află într-un CERC VICIOS...
Cei de la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap și-au exprimat telefonic poziția că dacă bătrână nu vrea să se scoale din pa, nici ei nu pot interveni.
Aceeași poziție și prin ancheta socială efectuată de primărie, la cererea familiei.
CE S-AR PUTEA FACE, TOTUȘI??
Cel mai recent răspuns:
gi-jane2 , moderator
14:00, 27 Septembrie 2021