avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Efectele Punerii sub interdicție
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Efectele Punerii sub interdicție

Familia cere sprijin pentru o persoană bătrână, bolnavă, bănuită ca senilă, pentru că refuză să se îmbăieze de 7 ani, refuză analizele medicale și orice intervenție medicală, preferând să zacă zi și noapte în patul propriu, în mizerie și degradare.
Punerea sub interdicție a fost declarată neconstituțională - art 164 Cod civil.
Cu toate acestea, în unele spețe, unele instanțe, în urma expertizei INML, pe baza diagnosticului psihiatric stabilit (ALZHEIMMER, în cele mai multe cazuri de admitere) dispun punerea sub interdicție pe o perioadă de 3 ani și numesc un tutore, care îndeplinește exigențele legale.

Întrebarea este: dacă obțin punerea sub interdicție, o poate forța cineva pe bătrână să se scoale din pat sau să o ia pe sus să o ducă la analize ori la alte tratamente necesare? E semiparalizată, are fractură de șold din 2008, dar a refuzat în scris operația...
Dar la azil?

Întreb acestea, întrucât legea nu mi se pare suficient de lămuritoare.

Potrivit Art. 174 Cod civil Obligaţiile tutorelui
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicţie judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea şi a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţă. În acest scop, se vor întrebuinţa veniturile şi, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicţie judecătorească.
(2) Instanţa de tutelă, luând avizul consiliului de familie şi consultând un medic de specialitate, va hotărî, ţinând seama de împrejurări, dacă cel pus sub interdicţie judecătorească va fi îngrijit la locuinţa lui sau într-o instituţie sanitară.
(3) Când cel pus sub interdicţie judecătorească este căsătorit, va fi ascultat şi soţul acestuia.

Și dacă instanța hotărăște ca bătrâna să fie îngrijită într-o instituție sanitară și ea nu vrea să se ducă, ce poate face familia?
În opinia mea, orice refuz să meargă la analize, să se îmbăieze etc... o plasează în situația prevăzută de legea nr. 487/2002 - legea sănătății mintale, iar familia este îndrituită să cheme salvarea și chiar poliția pentru a o interna nevoluntar.

Eu am avut de curând un caz de punere sub interdicție, iar expertiza INML nu s-a făcut, pentru că pârâta nu prezenta DEJA un diagnostic psihiatric suficient de grav...

Astfel de familii se află într-un CERC VICIOS...

Cei de la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap și-au exprimat telefonic poziția că dacă bătrână nu vrea să se scoale din pa, nici ei nu pot interveni.

Aceeași poziție și prin ancheta socială efectuată de primărie, la cererea familiei.

CE S-AR PUTEA FACE, TOTUȘI??
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:00, 27 Septembrie 2021
teoretic, tutorele ia decizia de internare la azil, practic, nu cred ca gaseste camin unde sa o duca pe sus.
in locul familiei, as chema acasa la consultatie un psihiatru, i-ar da ceva tratament si poate se mai inmoaie si reusesc sa ii faca baie.
ce varsta are ?
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
gi-jane2, moderator
Da, așa ne-am gândit și noi, dar nu am găsit nici un psihiatru care să se deplaseze la domiciliul bătrânei.
Are 63 de ani, dar arată deplorabil.
din familia aia nu se gaseste nimeni mai vanjos sa o bage in cada ? oarecum metode de constrangere exista, ca banuiesc ca mananca.
nu are dureri din cauza soldului ?
Sigur că au încercat, are doi fii.
Începe să țipe tare, creând convingerea că dacă o iau pe sus, o pun în pericol...
Are dureri, sigur că are, de aceea nu se poate scula din pat, doar se sprijină în mâini pentru a se mișca puțin să-și facă nevoile, într-o găleată situată lângă pat...
copiii au angajat persoane specializate în îngrijire vârstnici - chiar pocăite - și au fugit și ele cât au putut, nu au rezistat...
Art. 48 - Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizează cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, pompierilor, în condiţiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranţă şi respectării integrităţii fizice şi demnităţii persoanei.

Chiar aș dori să știu cum se face asta, în concret!

Alte discuții în legătură

Acte necesare tutore cristicris cristicris Acte necesare tutore Buna ziua, Am o amica ce are schizofrenie si nu are discernamant, nu isi intelege situatia, tratamentul nu il ia din spital, adica ... (vezi toată discuția)
Declarare persoana ca neavand capacitate de discernamant yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu care este procedura prin care o persoana din cadrul familiei poate fi declarata fara discernamant in conditiile in care refuza sa ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)