avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... punere sub interdictie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

punere sub interdictie

Mama are 90 de ani si a primit diagnostic "delirium in cadrul unei demente de tip Alzheimer-forma severa" Eu consider ca ar fi bine s-o internez intr-un camin de batrani privat dar cei doi frati ai ei se opun si au spus ca ma vor acuza de abandonarea ei.Daca pornesc actiunea de punere sub interdictie si apoi o duc la acel camin pot avea neplaceri din pareta fratilor ei sau am nevoie si de acordul lor sau ce ar fi mai bine sa fac?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:03, 7 August 2012
De ce nu solicitati primariei instituirea unui curator care sa faca ceea ce este necesar pentru binele mamei. Puteti fi dvs, sau alta persoana. Iar fratii sa stea sa ii asigure permanenta in cazul in care nu sunt de acord. Pot sa va acuze dar dvs. probati cu ceea ce faceti pentru binele ei. A o interna intr-un camin nu inseamna abandonare, ba din contra exista un control permanent cu cadre specializate. Oricum pot sa o viziteze si zilnic.
Cazuri de instituire a curatelei:
a) dacă, din cauza bătrâneții, a bolii sau a unei infirmități fizice, o persoană, deși capabilă, nu poate, personal, să își administreze bunurile sau să își apere interesele în condiții corespunzătoare și, din motive temeinice, nu își poate numi un reprezentant sau un administrator;

Nu e cazul de curatela in cazul doamnei , ci de punere sub interdictie si numirea unui tutore.

Art. 164. -
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească
Art. 164. -
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească
Art. 170. - Prin hotărârea de punere sub interdicție, instanța de tutelă numește, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicție judecătorească

Art. 174. -
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicție judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea și a-i îmbunătăți condițiile de viață. În acest scop, se vor întrebuința veniturile și, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicție judecătorească
(2) Instanța de tutelă, luând avizul consiliului de familie și consultând un medic de specialitate, va hotărî, ținând seama de împrejurări, dacă cel pus sub interdicție judecătorească va fi îngrijit la locuința lui sau într-o instituție sanitară.

Cred ca le e usor fratilor sa va acuze de abandon, cat n-o ingrijesc ei. Asa e in viata asta, cei ce nu misca nimic si nu dau un ban, sar primii cand e vb de dat sfaturi.. privind ce ar trebui sa faca altii, bineinteles.
Fratii pot depune plangeri peste plangeri, insa se va vedea ca batrana nu e abandonata, ci ingrijita acolo unde e.
Intrebati la camin de ce acte aveti nevoie, care e procedura pt a o interna, poate nu va cer s-o puneti sub interdictie ( desi va veti lovi de acest aspect.. cu pensia de ex)
Puteti cere un sfat si la DGASPC de care apartineti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte tutore batran altzheimer brvali brvali Pe baza caror acte se stabileste tutorele in cazul unui batran diagnosticat cu Altzheimer in forma medie spre severa si catre ce autoritate ne putem ... (vezi toată discuția)
Luare sub tutela adult dsmihalea dsmihalea Buna ziua Care sunt pasii pentru a lua sub tutela un batran cu probleme mentale? Ce conditii trebuie sa indeplinesti?Aveti idee cam cat costa si cat ... (vezi toată discuția)
Tutela danielapv danielapv Vreau sa preiau tutela unei persoane de 50 de ani cu schizofrenie .Mama ei traieste dar are 87 de ani.Cum sa procedez? (vezi toată discuția)