avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Luare sub tutela adult
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Luare sub tutela adult

Buna ziua

Care sunt pasii pentru a lua sub tutela un batran cu probleme mentale?
Ce conditii trebuie sa indeplinesti?Aveti idee cam cat costa si cat dureaza??

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: dsmihalea , utilizator 13:47, 14 Iulie 2016
competenta este instanta de tutela de la domiciliul celui care urmeaza sa fie pus sub interdictie.
nu inteleg....:((

multumesc
Trebuie să deschideți acțiune la judecătorie, și să vă judecați cu probe, și numai prin decizie a instanței îl puteți pune sub interdicție judiciară.
La dispoziția instanței bătrânul presupus a fi debil/alienat mintal, va fi supus unei comisii de expertiză la IML care va stabili dacă și-a pierdut discernământul și capacitatea de auto-îngrijire, sau le-a păstrat în întregime sau numai în parte.

Art. 164. din NCC - Conditiile. (1) Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.

Trebuie confirmat de către comisia de expertiză a IML, că suferă de alienație/debilitate mintală, cum reglementează art. 164 din NCC.
În situația că are numai probleme de sănătate, nu e motiv să fie pus sub interdicție, și din acest motiv o instanță de judecată trebuie să hotărască în interesul bătrânului.
Multumesc....dar aveti idee la ce suma m-ar ajunge toata treaba??!!!:sorry:

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere tutela bolnav psihic Yrreall42 Yrreall42 Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el ... (vezi toată discuția)
Declarare persoana ca neavand capacitate de discernamant yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu care este procedura prin care o persoana din cadrul familiei poate fi declarata fara discernamant in conditiile in care refuza sa ... (vezi toată discuția)
Restrictie maria1956 maria1956 buna ziua, parintii mei au 84-82 de ani si eu sunt singurul copil. in ultima vreme au inceput sa se apropie anumite persoane de dansii cu intentia de ai ... (vezi toată discuția)