avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere tutela bolnav psihic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere tutela bolnav psihic

Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el .Ameninta permanent ca va da foc casei daca nu il lasam sa continue ce face. Doresc sa stiu ce cai trebuie sa urmez pentru a obtine tutela lui. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:13, 5 Iunie 2022
trebuie sa formulati o actiune prin care sa solicitati punerea lui sub interdictie si numirea unui tutore
Trebuie sa urmati procedura prevazuta de art.164-177 NCC privind ocrotirea interzisului judecatoresc.
Formulati actiune in instanta de punere sub interdictie.

Competenta este judecatoria de la domiciliul bolnavului.

Atasati inscrisuri medicale, indicati 2 martori care sa fie audiati vis a vis de comportamentul si situatia medicala a tatalui dvs, ganditi va la o persoana (membru al familiei ori prieten de familie) care sa ii reprezinte interesele pe durata solutionarii dosarului (curator).

Termen estimativ de solutionare 4-6 luni.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă nu se confirmă lipsa discernământului și lipsa posibilității de a se auto-îngriji, instanța ar putea respinge cererea dumneavoastră.
Medicul psihiatru din spital și/sau ambulator nu este abilitat să stabilească prezența sau lipsa discernământului.
La dispoziția instanței va fi supus unei comisii de expertiză la IML care va stabili dacă și-a pierdut discernământul și capacitatea de auto-îngrijire, sau le-a păstrat în întregime sau numai în parte.

Art. 164. din NCC - Conditiile. (1) Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.

Trebuie confirmat de către comisia de expertiză, că suferă de alienație/debilitate mintală.
Buna ziua ,va rog din suflet sa ma ajutati sa inteleg cum pot obtine tutela fratelli meu bolnav psihic.

Alte discuții în legătură

Luare sub tutela adult dsmihalea dsmihalea Buna ziua Care sunt pasii pentru a lua sub tutela un batran cu probleme mentale? Ce conditii trebuie sa indeplinesti?Aveti idee cam cat costa si cat ... (vezi toată discuția)
Declarare persoana ca neavand capacitate de discernamant yssas yssas Buna ziua! As dori sa stiu care este procedura prin care o persoana din cadrul familiei poate fi declarata fara discernamant in conditiile in care refuza sa ... (vezi toată discuția)
Administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic miha2012 miha2012 Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un ... (vezi toată discuția)