avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic

Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un imobil aflat in alta localitate (unde a locuit pana am luat-o noi sa o ingrijim).
I-am vandut imobilul si cu suma obtinuta doresc sa - i cumpar alt imobil in localitatea in care locuim, in apropierea noastra pentru a o putea supraveghea si ingriji, insa intre timp a primit diagnosticul de dementa mixta.
Poate cumpara un imobil?
Cine poate solicita anularea contractului prin care ea va cumpara imobilul?
Cum sa procedez pentru a evita eventuale procese penale sau civile, inerente intrucat mai are mostenitori de acelasi grad cu mama (nepoti dupa alta sora) in alte orase precum si terte persoane interesate nejustificat de fostul imobil .
Mentionez ca mama este beneficiara unica a unui testament facut de matusa in urma cu 2 ani cand nu era diagnosticata cu nicio boala psihica.

Cel mai recent răspuns: anaharlau , utilizator 19:25, 29 Septembrie 2018
Conform prevederilor din Noul Cod Civil (art. 164 si urm.) persoana care nu are discernamant pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei mintale ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie.

Pot fi pusi sub interdictie bolnavii psihici cronici, a caror lipsa de discernamant este confirmata printr-un raport de expertiza psihiatrica medico-legala.

Punerea sub interdictie se face prin hotarare judecatoreasca si, tot prin hotarare, se dispune ridicarea ei.

Cererea de punere sub interdictie este scutita de taxa de timbru si este de competenta tribunalului in a carui raza teritoriala isi are domiciliul cel care urmeaza sa fie pus sub interdictie.

Interdictia poate fi ceruta de autoritatea tutelara, precum si de alte organe sau persoane prevazute de lege (inclusiv rude).

Se va numi un tutore si se va decide locul unde interzisul va fi supravegheat medical (la locuinta lui sau intr-o institutie sanitara de specialitate).

Conform art. 167 din Noul Cod Civil În caz de nevoie şi până la soluţionarea cererii de punere sub interdicţie judecătorească, instanţa de tutelă poate numi un curator special pentru îngrijirea şi reprezentarea celui a cărui interdicţie a fost cerută, precum şi pentru administrarea bunurilor acestuia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
ContSters241434, utilizator
m-ar interesa concret pe speta un raspuns.
Care sunt pasii de urmat pentru a-i putea cumpara matusii un imobil din banii obtinuti prin vanzarea celuilalt ?
Poate sa cumpere singura acest apartament in conditiile in care e bolnava psihic?
Notarul va accepta incheierea contractului?
Daca interesatii (ceilalti mostenitori de acelasi grad) invoca nulitatea relativa pe lipsa de discernamant ce sanse sunt sa fie anulat contractul prin care ea cumpara un imobil?
Trebuie pusa sub interdictie pentru a-i putea cumpara imobilul pe numele ei?
Cine e mai bine sa ceara punerea sub interdictie?eu sau mama care e beneficiara testamentului?
Buna seara,
Am o matusa care in 2014 a fost internata in spital si are un bilet de iesire in care este specificat motivul internarii si anume: stare de anxietate, depresie si irascibilitate. Eu am grija de ea, eu fiind nepoata ei de sange, adica fata surorii de mama a ei (matusa mea ulterior a fost adoptata). As vrea sa stiu in cazul in care voi obtine de la medicul ei de familie un certificat prin care se atesta ca nu este in toate facultatile mintale, ce drept am de mostenire a apartamentului in care locuieste in prezent sau cum pot deveni tutorele ei. Specific faptul ca nu are copii sau alte rude de sange. Eu mai am o sora care este dispusa sa renunte la drepturile aferente mostenirii(daca acestea exista). Intr-un cod civil mai vechi, cred ca 2012, vazusem articolele 164 si 167, in care mi-am dat seama ca in situatia actuala eu pot fi numita tutorele ei. Fiind tutorele ei, am citit ca sunt si administratorul bunurilor ei. As dori sa stiu daca aceste articole mai sunt valabile si in NCC, cum as putea deveni tutorele ei, si ce drepturi de mostenire am( eventual daca am drept de mostenire al apartamentului in care sta), dat fiind faptul ca a fost adoptata dupa ce bunica noastra a nascut-o.
Va multumesc anticipat
Starea de anxietate,depresie si iriscibilitate nu inseamna,nicaieri in lume,pierderea facultatilor mintale.Nici pierderea discernamantului.Oricum,pierderea discernamantului o stabileste numai medicul psihiatru si comisia de la Medicina Legala de unde locuiti.Ca sa deveniti tutore(adica sa ingrijiti de matusa,sa-i reprezentaati interesele...SI NU SA-I LUATI MOSTENIREA)trebuie sa treceti printr-un lung proces la tribunal si judecatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela persoana in etate cu debut de alzheimer si posibil si schizofrenie lavinia_gmx lavinia_gmx Buna seara, Am o matusa care in 2014 a fost internata in spital si are un bilet de iesire in care este specificat motivul internarii si anume: stare de ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela bolnav psihic Yrreall42 Yrreall42 Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el ... (vezi toată discuția)
Mama are alzheimer și aș dori să îi un curator (sau tutore) care să aibă grijă de ea și să o moștenească. cine poate fi acea persoană și care este procedura? Ovi60 Ovi60 Buna ziua, O am pe mama cu Alzhaimer destul de avansat. In prezent locuieste in apartamentul ei iar cheltuielile de intretinere precum si o femeie care sta cu ... (vezi toată discuția)