buna ziua, parintii mei au 84-82 de ani si eu sunt singurul copil. in ultima vreme au inceput sa se apropie anumite persoane de dansii cu intentia de ai convinge sa semneze actele pentru casa. si bunuri . avand in vedere ca ei nu mai stiu nici in ce zi suntem ,va rog sa-mi spuneti cum sa procedez ca sa nu poata semna aceste acte. intre mine si parinti nu sunt probleme. Multumesc
Doar punîndu-i sub interdicţie. Numai că, simplul fapt că suferă de amnezie nu este suficient. Iată ce spune codul civil:
Condiții
Art. 164. -
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească
(2) Pot fi puși sub interdicție judecătorească și minorii cu capacitate de exercițiu restrânsă.
Alienaţia sau debilitatea mintală trebuie dovedite prin expertiză.
Pînă atunci, părinţii pot încheia orice act de dispoziţie cu privire la bunurile lor. Desigur, dacă ulterior se va dovedi că, la momentul încheierii actului, nu aveau discernămînt, actele vor putea fi anulate.
Asta o puteţi face, iar ei pot să ţină seama de avertisment sau nu.
oricum, dacă părinţii vor decide să încheie vreun act, dumneavoastră veţi putea interveni pe timpul vieţii lor doar prin punerea sub interdicţie. Altfel, orice acţiune a dumneavoastră se va lovi de lipsa calităţii procesuale, pe care o veţi dobîndi abia după decesul părinţilor, ca moştenitor al acestora.