avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Curator sau tutore?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Curator sau tutore?

Buna seara,
Suntem doua surori, mama a decedat, iar tatal are dementa altzaimher. Cu sora mea nu ma pot intelege, deoarece si ea are o problema psihica.
Diagnosticul tatalui a fost pus recent (acum doua saptamani), dar el nu vrea sa accepte diagnosticul medicului si spune ca eu am facut actele ca sa para bolnav.
Din aceasta cauza eu nu as dori sa preiau tutela tatalui, dar nici nu vreau sa il las la mana tuturor. Cum as putea sa procedez in acest caz?
Se numeste un curator, care sa ii poarte de grija? Cine numeste curatorul si ce trebuie sa fac, ca interesele tatalui meu sa fie aparate?
Tatal trebuie pus sub interdictie judecatoreasca, prin instanta de judecata, care va solicita apoi autoritatii tutelare de la domiciliul dansului numirea unui tutore.
Care sunt pasii care trebuiesc urmati? Unde trebuie sa ma adresez si cui?
Art. 164. -
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească

Art. 170. - Prin hotărârea de punere sub interdicție, instanța de tutelă numește, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicție judecătorească

Art. 174. -
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicție judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea și a-i îmbunătăți condițiile de viață. În acest scop, se vor întrebuința veniturile și, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicție judecătorească
(2) Instanța de tutelă, luând avizul consiliului de familie și consultând un medic de specialitate, va hotărî, ținând seama de împrejurări, dacă cel pus sub interdicție judecătorească va fi îngrijit la locuința lui sau într-o instituție sanitară.

Se poate numi un curator special pana la pronuntarea hotararii judecatoresti.


Succes.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere sub interdictie mgajdan mgajdan Mama are 90 de ani si a primit diagnostic \"delirium in cadrul unei demente de tip Alzheimer-forma severa\" Eu consider ca ar fi bine s-o internez intr-un ... (vezi toată discuția)
Mama are alzheimer și aș dori să îi un curator (sau tutore) care să aibă grijă de ea și să o moștenească. cine poate fi acea persoană și care este procedura? Ovi60 Ovi60 Buna ziua, O am pe mama cu Alzhaimer destul de avansat. In prezent locuieste in apartamentul ei iar cheltuielile de intretinere precum si o femeie care sta cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune arvat_t arvat_t Buna seara,in urma decesului mamei mele,suntem trei mostenitori.Unul din cei trei frati,este senil,diagnosticat cu dementa senila.In fata notarului ptr ... (vezi toată discuția)