avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1592 soluții astăzi
Forum Activitate Rokvit

Activitate Rokvit

Bună ziua, vă supun atenției următoarea speță și rog răspunsuri competente cu argumentele aferente.
Fiica mea cetățean român, cu domiciliul în Cipru (CRDS), are un copil (, fetița) dintr-o coabitare (concubinaj) cu un cetățean cipriot. Acesta a recunoscut copilul și după aproximativ 2 ani a părăsit domiciliu unde locuiau cu chirie, iar cele două și în prezent trăiesc singure de aproximativ 4 ani. Fiica mea a reușit în instanță să obțină pensie alimentara (hotărâre definitivă) și conform acesteia îngrijirea, supravegherea și domiciliu fetiței la ea. Pe rol este încă procesul de custodie comună chiar dacă fiică-mea are în grija copilul și are statutul de single mother. A trecut mult timp și tergiversări, amânări etc. Cf legislației din Cipru
Întrebarea mea este, de ce încălcare a legii se poate face pasibila fiica mea dacă pleacă în excursie în România, bineînțeles cu acordul scris al tatălui, și nu se mai întoarce în Cipru.

Mulțumesc
CHKa a scris:

Nici eu nu sunt familiarizata cu pensiile militare , daca spuneati asta de la inceput nici nu postam nimic . Toate raspunsurile primite se refereau la pensiile civile , reglementate de legea 263/2010 . Si da , legatura dintre cei 12,5% si 1784 lei este ca valoarea punctului de pensie in vigoare astazi creste cu acel procent , rezultand noua valoare a acestuia ( 1784 lei ) . NU se indexeaza valoarea pensiilor , ci acestea cresc prin cresterea valorii punctului de pensie . Cum se va proceda cu pensiile militare , nu am idee .

Bună ziua,am pensie militară și punctul de pensie este de 1265 cf deciziei primite în anul 2017. Așa apare și în formularul, asigurare de viata, pe care îl completez la fiecare șase luni cf legii. Tot acolo este trecuta și suma de 2682. Până la suma de 2830 brut s-a ajuns doar prin aplicarea inflației. Acuma suma netă este de 2747. Din această cauză
întreb, dacă este sau ar trebui să fie o legătură între 12.5% și 1784 punct de pensie.Dacă aplică punctul de pensie nou va rezulta o suma mai mare de 3001 și procentajul nu va mai fi 12.5 % Va mulțumesc.
Bună ziua,am pensie militară și punctul de pensie este de 1265 cf deciziei primite în anul 2017. Așa apare și în formularul, asigurare de viata, pe care îl completez la fiecare șase luni cf legii. Tot acolo este trecuta și suma de 2682. Până la suma de 2830 brut s-a ajuns doar prin aplicarea inflației. Acuma suma netă este de 2747. Din această cauză am întrebat dacă este sau ar trebui să fie o legătură între 12.5% și 1784 punct de pensie.Dacă aplică punctul de pensie nou vaVa va rezulta o suma mai mare de 3001 și procentajul nu va mai fi 12.5 % Va mulțumesc.

Carp Mircea a scris:

Pentru lamurire definitiva era bine sa postati punctajul mediu anual cu toate cele 5 cifre de dupa virgula.

Scuze, am greșit suma, se mai întâmplă, oricum mulțumesc pentru precizări

CHKa a scris:

Pai , in sept 2019 , punctul de pensie s-a marit de la 1100 lei la 1265 lei , in sept 2020 la 1442 lei , iar in ian 2022 , la 1586 lei . In ian 2023 , daca toate merg conform asteptarilor , va fi de 1784 lei . De fiecare data cand creste valoarea punctului de pensie , fireste , creste si valoarea pensiei . De unde va ies dvs. 519 lei diferenta ?

În 2019 punctul de pensie cf deciziei s-a mărit de la 1100,la 1265. A crescut și pensia. Dar acuma este o diferența de 519 între cele două. Se întâmplă ceva? Sau doar se va mari cu 12,5%,așa cum ați calculat și dvs. Mulțumesc


Carp Mircea a scris:

Pensia va fi 3185 brut si 3067 net.
Este foarte posibil sa fie o diferenta de 1 leu in plus sau minus pe motiv ca eu nu am control total pe punctajul mediu anual.


Mulțumesc, o zi bună!

Carp Mircea a scris:

Pensia va fi 3185 brut si 3067 net.
Este foarte posibil sa fie o diferenta de 1 leu in plus sau minus pe motiv ca eu nu am control total pe punctajul mediu anual.


Mulțumesc, o zi bună vă doresc.

CHKa a scris:

Stimate/a @Rokvit , singura marire de pensie preconizata este prin indexarea valorii punctului de pensie cu 12,5% , aceasta e propunerea . Vom sti sigur doar dupa adoptarea in Parlament a Legii Bugetului . Daca ramane asa , valoarea punctului de pensie va fi 1784 lei . Puteti sa va calculati usor ce pensie veti avea , luati punctajul dvs. de pensie ( il gasiti pe cupon , in stanga-jos ) , il inmultiti cu 1784 si aflati pensia bruta . Din suma rezultata , scadeti 10% din ceea ce depaseste 2000 lei ( impozitul datorat ) , si obtineti valoarea neta a pensiei dvs.

2830 este pensia actuală, cât va fi după indexare cu 12.5 %in ianuarie 2023.
Se adaugă și creșterea punctului de pensie?. Mulțumesc
Ministerul de interne, are încheiată o convenție cu Leumi Bank privind transferul în străinătate a pensiei. As dori sa cunosc comisioanele aplicate,... Practic, cât la sută va fi comisionul de transfer, de schimb valutar, de administrare a contului..., etc. As vrea să știu costul acestui demers înainte de a aplica. În prezent îmi scot pensia cu un card eliberat de o bancă din România, pe care trebuie să-l schimb la fiecare doi ani, personal.